Societatea civilă solicită implicarea mai activă a premierului Valeriu Streleț în promovarea egalității de gen, ca deziderat pe care Guvernul și l-a asumat în planul de activitate pentru perioada 2015-2016. Printr-un apel adresat șefului executivului, grupul se inițiativă se arată indignat de faptul că în lista candidaţilor pentru funcțiile de ambasadori ai Republicii Moldova se regăsesc doar două femei, comunică Politik.md.
Potrivit celor câteva zeci de semnatari ai apelului, organizații și activiști, faptul este unul nedemocratic, menit să continue discriminarea femeilor în Republica Moldova.
”Regretăm să constatăm faptul că prin această nominalizare scade numărul femeilor diplomate care ne reprezintă țara pe plan extern. De la trei femei diplomate care s-au aflat în funcție în perioada anterioară, Ala Beleavschi (Canada), Stela Stingac (Italia) și Tatiana Pîrvu (Consiliul Europei) s-au nominalizat doar două femei pentru noile mandate. Ori, tocmai acest fapt reprezintă un regres în promovarea egalității de gen. Continuând în acest ritm de ignorare a dimensiunii de gen și a subreprezentării femeilor în funcțiile diplomatice, Guvernul contribuie la perpetuarea unei societăți patriarhale și la excluderea femeilor din procesele decizionale”, se menționează în apel.
În context, activiștii cer premierului să se implice în a echilibra numărul de femei și bărbați pentru fucția de ambasador și ambasadoare, astfel încât pe listă să se regăsească cel puțin 7 femei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE