Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon consideră că participarea societății civile este indispensabilă în orice proiect, care are impact social și politic. Și aceasta, în contextul realizării unui sondaj de opinii, care include întrebarea pe cât de necesară este implicarea societății civile în luarea deciziilor importante.
”Noi salutăm apariția acestui For Civic, chiar am susținut și suntem gata să susținem această idee și în continuare. Probabil, de ar fi fost un astfel de For Civic la sfirşitul anului precedent, poate criza politică era deja depăşită”, a declarat Dodon.
De asemenea, el spune că la acest For, probabil, trebuie să vină reprezentanţii socieţăţii civile, iar politicienii să vină doar când se discută anumite subiecte.
Membrul PL, Valeriu Munteanu spune însă că, în Republica Moldova este deja încetăţenită această tradiţie ca, în luarea deciziilor vis-a-vis de modificarea celor mai importante legi din RM să fie consultat şi mediul asociativ, reprezentanţii celor, cărora li se adresează o lege sau alta.
”Mai mult decât atât, în multe din cazuri această normă este una imperativă, care obligă corpul legiuitor să facă acest lucru fără a distinge, fără a prioritiza anumite obiective ale guvernării. Cred că în problemele în care sunt implicaţi sau nu, trebuie consultată şi opinia societăţii civile. Deci, trebuie să-şi expună punctul de vedere, să vină cu argumente pro sau contra, cu amendamente, cu îmbunătăţiri ale proiectelor pe care le propune guvernarea”, a declarat Munteanu joi, 26 ianuarie, solicitat de Politik.md.
Cât privește ideea organizării unui Forum Civic, pentru a depăși criza politică, liberalul a răspuns: ”De fapt, noi spunem că nu este o criză politică, ci una constituţională având în vedere acele mecanisme defectuase înserate în Constituţia nostră în anul 2000, atâta timp cât celelate instituţii funcţionează bine-mersi în RM, vorbesc despre Guvern, Parlament şi celelalte instituţii. Doar preşedintele RM nu poate fi ales, de aici şi preocuparea noastră majoră, canalizarea tuturor forţelor şi tuturor ideilor constructive către depăşirea acestei crize constituţionale. Or, AIE a venit deja cu o propunere în acest sens, organizarea unui referendum care ar viza în primul rând schimbarea acelor mecanisme defectuoase din Constituţie”, a precizat acesta.
Și democratul Vasile Botnari spune că societatea trebuie să se implice în luarea deciziilor importante, cum ar fi modificarea Constituției, politicilor fiscale, sociale etc.
De menționat că, portalul informațional de știri Politik.md a realizat ieri, 26 ianuarie, un sondaj de opinii, reieșind din dezechilibrul politic din ultima perioadă, care pune în gardă întreg poporul moldovenesc.