După reforma universitară anunțată de către Ministerul Educației și Cercetării au apărut diverse reacții – unii susțin această inițiativă, alții spun că intenția autorităților este una dăunătoare pentru viitorul intelectualității moldave.

Potrivit reformei anunțate, Universitatea Agrară ar urma să fie absorbită de către Universitatea Tehnică din Moldova. În condițiile în care Republica Moldova este o țară agrară, iar specialiștii în acest domeniu pot fi numărați, ideea pare a fi nu tocmai de perspectivă.

Și fermierii condamnă decizia autorităților de a lichida Universitatea Agrară din Moldova. Asociația Forța Fermierilor declară că au fost șocați de anunțul Ministerului Educației.

”Asociația Forța Fermierilor a rămas perplexă de la propunerea lichidării Universității prin absorbția acestei de către Universitatea Tehnică și că sunt surprinși că idea a fost lansată de Ministerul Educației în spațiul public fără discuții prealabile în mediul profesional. Instituția are nevoie de „modernizări și profil practic astfel ca să fie mai aproape de realitățile agriculturii autohtone și să fie mult mai bine finanțată, ceea ce ar permite rezolvarea problemei cu lipsa de cadre”, susțin fermierii.

Fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov, critică decizia de lichidare a Universității Agrare. Acesta a  crezut inițial că anunțul Ministerului Educației este un ”fake news”.

”Când am citit știrea despre lichidarea Universității Agrare de Stat din Moldova, am crezut că este un fake news și nu am luat-o în serios. Este greu de crezut că o guvernare și-ar dori să intre în istorie ca una care a distrus cea mai veche și utilă instituție de învățământ din țară. Dacă s-ar lua o așa decizie, logic ar trebui să urmeze și arderea cărților despre științele agricole. Sunt sigur că guvernarea nu se va da păcălită de cei care vin cu așa propuneri, pentru că nici nu există potențialul necesar de a realiza o așa „reformă” și totul se va termina cu un mare haos. Nu cred că trebuie să explic cât de importantă este agricultura pentru țara noastră. Toată lumea cunoaște că agricultorii sunt printre puținii în această țară care produc ceva real, cele mai competitive și necesare produse. Agricultura asigură aproximativ 50% din export și oferă cele mai multe locuri de muncă”, a menționat Bumacov.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, susține că a informat Guvernul despre faptul că Republica Moldova este o țară agrară, fără a da prea multe detalii și a lua o poziție publică dură în raport cu acest subiect.

„Este decizia Guvernului, la inițiativa Ministerului Educației, nu este Ministerul Agriculturii autorul. Este cert că Universitatea Agricolă are nevoie să fie consoldiată, optimizată, mi-am expus poziția, am avut o discuție în acest sens, pornind de la faptul că Moldova este o țară agrară și are nevoie de instituție superioară pe domeniul respectiv”, spune Ministrul.

Totodată, Gherciu a menționat că, din păcate, în ultimii ani, numărul specialiștilor pentru sector pregătiți la UASM, ca și numărul specialiștilor la alte universități, a scăzut semnificativ. S-a întâmplat odată cu scăderea numărului populației din țară”.

Viorel Gherciu spune că nu a semnat niciun document, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, iar opinia și-a expus-o verbal, la întrevederile la care au participat și rectori ai universităților.

”Au fost mai multe întâlniri, discuții, și vor mai fi”, a menționat Gherciu.

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat ieri despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, a spus că anunțul de ieri privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE