Astăzi, 23 august se împlinesc 71 de ani de la semnarea Pactul Ribbentrop-Molotov. Cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la Moscova, de ministrul de externe sovietic Viaceslav Molotov și ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Stalin.
Scopul declarat al acestui pact era, din punctul de vedere oficial al Germaniei, ca cel de-al Treilea Reich să-și asigure flancul estic în perspectiva iminentei invadări a Poloniei, petrecută, de altfel, cu o săptămână mai târziu, la 1 septembrie 1939.
Pe de altă parte, Uniunea Sovietică voia să câștige timp, să prevină temporar o invazie germană, întrucât Armata Roșie avea prea puțini ofițeri superiori, după executarea multora dintre ei din ordinul lui Stalin, în frunte cu mareșalul Tuhacevski, sub pretextul unui complot imaginar.
În realitate, ambele țări agresoare voiau să se asigure, cel puțin oficial, că vor avea spatele „acoperit” în procesul de împărțire în două a ceea ce rămasese neocupat și/sau neîmpărțit din Europa.
Cruzimea și cinismul celor doi dictatori, Hitler și Stalin, s-au repercutat timp îndelungat, prelungind cel de-al Doilea Război Mondial cu Războiul Rece și cu scindarea Europei în două prin Cortina de fier între anii 1945-1989. În acești 45 de ani, Europa Occidentală a progresat prin practicarea democrației și a economiei libere în toate țările aflate la vest de Cortina de fier, în timp ce Europa de est, aflată la est de Cortina de fier, a avut parte de regimuri totalitare mai dure sau mai puțin dure, dar aservite Kremlinului, și de economii centralizate, de stat.
Cu această ocazie, la Chişinău vor avea loc mai multe maniifestări: Partidul Naţional Liberal va organiza o acţiune de protest începând cu orele 11:00, în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse.
Grupul de initiaţivă "Deşteptarea" va organiza o acţiune de protest la orele 13:30, de asemenea în faţa Ambasadei Rusiei.
Pentru orele 16:30 la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie este preconizat de a fi prezentat documentarul "The Soviet Story", urmat de dezbateri pe tema Pactului Ribbentrop-Molotov şi consecinţelor lui asupra Europei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE