20 de militari moldoveni vor participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR ALTHEA). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost adoptat Parlament.

Contingentul țării noastre va participa în EUFOR ALTHEA în componența contingentului forțelor militare române și va executa misiuni de sprijin a păcii și de patrulare în zona de operații. Misiunea va începe din 1 octombrie 2024 și va dura 12 luni. De menționat că asigurarea logistică va fi oferită de contingentul României, întrucât, recent, Parlamentul a adoptat amendarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și cel de la București privind cooperarea în domeniul militar. Respectiv, o parte din cheltuieli (instruirea colectivă la predetașare, transport, cazare, hrana, tratament medical etc.) vor fi acoperite de România.

EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în  Bosnia și Herțegovina a fost instituită în anul 2004 și are misiunea de menținere a unui mediu sigur și stabil, cooperând pe deplin cu forțele armate și autoritățile civile ale țării.

În prezent, în cadrul EUFOR ALTHEA sunt prezente 22 de țări.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE