Deputata din partea Partidului Liberal, Corina Fusu a declarat marți, 21 aprilie, pentru NewsIn că deputații din cele trei partide de opoziție care au trecut pragul electoral – Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat și Alianța ”Moldova Noastră” – au decis de comun acord să se conformeze cerinței CEC și să depună cereri de renunțare la cetățenia română.

"Totuși, în cazul în care Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) va menține valabilitatea deciziei ei din 18 noiembrie 2008 în cauza Tănase și Chirtoacă contra R. Moldova și astfel Guvernul de la Chișinău va fi obligat să anuleze interdicțiile impuse de legea moldovenească la ocupare funcțiilor publice pentru deținătorii mai multor cetățenii, ne rezervăm dreptul de a accepta procedura de renunțare la cetățenia română", a declarat Corina Fusu.

La 18 noiembrie 2008, CEDO a dat câștig de cauză contestației depuse de vice-președintele PLDM, Alexandru Tănase și vice-președintele PL, Dorin Chirtoacă și a calificat ca fiind discriminatorie și contrară Convenției pentru drepturile omului și Convenției pentru cetățenie legea care interzice persoanelor cu multiplă cetățenie accesul la funcții publice în R. Moldova. Guvernul de la Chișinău a contestat în Marea Cameră a Curții această decizie. Marea Camera a acceptat spre examinare vineri, 10 aprilie, recursul Guvernului Moldovei în dosarul dublei cetățenii.

Audierile în Marea Cameră a CEDO pe marginea acestui caz au fost fixate pentru 16 septembrie 2009. Mai multi oficiali europeni au insistat ca autoritatile moldovene trebuie sa se conformeze acestei decizii.

Printre cei 21 de deputați care dețin dubla cetățenie sau au depus cerere pentru obținere a celei de-a doua cetățenii, o persoană este de la Partidul Comuniștilor, care, pe lângă cetățenia R. Moldova, o mai deține și pe cea a Bulgariei. În listele inițiale ale comuniștilor mai figurau alți patru candidați care aveau cetățenie română, dar aceștia au fost excluși din liste imediat după ce presa a sesizat acest aspect.

Din rândul deputaților de opoziție, cetățeni români sunt nouă membri ai Partidului Liberal, cinci membri ai Partidului Liberal Democrat și alți cinci membri ai Alianței ”Moldova Noastră”.

Parlamentul moldovean a inițiat o lege prin care funcționarii publici vor fi verificați de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), urmând să își declare, pe lângă starea civilă, afilierea politică și venituri, cetățenia pe care o au membrii familiei, inclusiv părinții. La vremea respectivă, deputații din opoziție au protestat vehement față de adoptarea legii, spunând că aceasta constituie o revenire la practicile totalitare din perioada stalinistă și că preia metodele KGB-ului sovietic.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE