În timp ce la Chișinău pare a fi revoluție, zeci de mii de tineri protestând în centrul capitalei împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, în centrul Italiei cutremurul puternic produs luni, 6 aprilie s-a soldat cu 179 de morţi şi 34 de dispăruţi, potrivit unui bilanţ provizoriu furnizat marţi, 7 aprilie de centrul de coordonare a ajutoarelor din oraşul L'Aquila.

Centrul Italiei a fost afectat luni dimineaţă de un cutremur violent, cel mai grav înregistrat în ultimii zece ani. Patruzeci de victime nu au fost încă identificate, potrivit centrului citat de agenţia Ansa, care a estimat numărul răniţilor la circa 1.500.

Două cadavre au fost scoase marţi dimineaţă de sub dărâmături în satul Onna, aproape de L'Aquila, bilanţul fiind de 39 de morţi numai în această localitate cu o populaţie de 250 de persoane, potrivit pompierilor.

Potrivit unei surse din cadrul Guvernului, numărul persoanelor care au rămas fără adăpost în urma cutremurului ar fi atins 70.000.

Circa 280 de replici au fost înregistrate după acest seism cu magnitudinea de moment 6,2 şi al cărui hipocentru a fost localizat în zona L'Aquila. Potrivit bilanţului pompierilor, peste o sută de persoane au salvate de sub dărâmături în cursul zilei de luni.

Barăci, stadioane şi săli de sport au fost amenajate ca adăposturi pentru locuitori. Cele mai multe persoane rămase fără locuinţă au părăsit regiunea unde s-a produs cutremurul şi s-au refugiat la prieteni sau rude.

Oraşul L'Aquila (60.000 de locuitori), capitala provinciei Abruzzo, situat la 100 de kilometri nord-est de Roma, a fost devastat, alături de localităţile din împrejurimi, de cutremurul produs la ora locală 03.30 (04.30, ora României).

Premierul Silvio Berlusconi, care a decretat stare de urgenţă, urmează să se deplaseze marţi, 7 aprilie din nou la faţa locului. El a promis luni seară supravieţuitorilor că "nimeni nu va fi abandonat" şi a prevăzut instalarea a numeroase corturi care să adăpostească de la 16.000 la 20.000 de persoane.

Foarte mulţi locuitori au început luni dimineaţă să părăsească acest oraş medieval, de teama unor replici ale cutremurului. În centrul istoric, au fost distruse numeroase biserici, monumente în stil baroc şi un castel construit în secolul al XV-lea.

Treizeci de milioane de euro au fost deblocaţi de urgenţă, a anunţat Berlusconi cu ocazia unei şedinţe extraordinare de Guvern. Potrivit primelor estimări ale ministrului Infrastructurii, Altero Matteoli, fonduri în valoare de 1,3 miliarde de euro vor fi necesare pentru reconstrucţia clădirilor şi a locuinţelor private.

Silvio Berlusconi a precizat că "35 de ţări" s-au oferit să acorde ajutor Italiei, dar deocamdată acest lucru "nu este necesar".

Papa Benedict al XVI-lea se roagă "pentru victime, în special pentru copiii" decedaţi, a anunţat Vaticanul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE