Pentru a mobiliza societatea să participe activ la prevenirea și combaterea violenței în bază de gen și a violenței în familie a fost lansată, miercuri, 25 noiembrie, campania ”16 zile de acțiuni împotriva violenței în bază de gen”.
Valentina Buliga, Ministrul Muncii Protecției Sociale și a Familiei prezentă la conferința de presă, a menționat ”Multiplele cazuri de tortură trebuie să ne mobilizeze pentru ca împreună să combatem acest fenomen. Bărbații trebuie să înțeleagă că sunt și ei responsabili, de fapt, toți suntem responsabili de acest fenomen în societatea noastră, toți putem aduce schimbarea prin debarasarea indiferenței”.
De multe ori, noi, suntem complicii acestui fenomen în R. Moldova, a spus Boris Gâlcă, coordonator de programe, UNFPA în Moldova. ”Violența este o parte moștenită din generație în generație în R. Moldova, deoarece a fost și este tolerat de secole, iar societatea noastră trebuie reeducată. Este nevoie de acțiuni concrete a fiecărui cetățean pentru a contribui la diminuarea acestor acte violente”.
Violența în familie nu poate fi combătută fără a depune eforturi comune, pentru că nu este o problemă privată ci a întregii societăți. ”Violența este o consecință a inegalității în drepturi care trebuie combătută, pentru că și bărbații pot fi victime ale violenței, în special în perioada copilăriei”, a afirmat Eugenia Benigni, consilierul programului antitrafic și gender al Misiunii OSCE în Moldova.
Campania se desfășoară până la 10 decembrie, ziua internațională a drepturilor omului, cu genericul ”familia sănătoasă este familia fără violență”, organizată de Guvernul R. Moldova, Misiunea OSCE în Moldova, Fondul ONU, PNUD, UNICEF, UNIFEM, La strada, etc.  
Menționăm că pe parcursul a 9 luni au fost înregistrate 32 de infracțiuni dintre care 14 omoruri, vătămări intenționate grave – 16, însă, a precizat Buliga, numărul cazurilor neraportate este mult mai mare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE