Expertul în drept, Teodor Cârnaț spune că sunt mai multe opțiuni unde ar putea să se regăsească cei 13 judecători respinși de Președintele Republicii.

Șeful Statului, Maia Sandu a respins candidaturile unor magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii  pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Asta ar însemna că dosarele lor revin la actualul CSM. Conform legii, în situația în care Consiliul Superior al Magistraturii aprobă candidatura respinsă de președinte cu votul a 2/3 din membri, Șeful statului este obligat să semneze decretul de numire a acestui judecător în funcție.  Doar că asta nu se va întâmpla pentru că actualul CSM este unul nefuncțional, limitat în atribuții și incomplet pentru a valida promovarea judecătorilor cu votul a 2/3. Prin urmare, deja, noul CSM, rezultat din selectarea prin pre-vetting, va trebui să ia decizia finală.

Expertul în drept, Teodor Cârnaț spune că sunt mai multe opțiuni unde ar putea să se regăsească acești 13 judecători. El mai declarat că, din experiența de fost membru al CSM, majoritatea din ei sunt onești, dar sunt și judecători care nu au ce căuta în sistem.

„S-ar putea ca CSM  să le acorde statut de consilier sau asistent de judecător în cadrul instanței de judecată unde au activat, fără a avea dreptul la dosarele respective, legea le permite. Dacă nu acceptă aceste funcții atunci își vor căuta de lucru în altă parte. Probabil, o parte din ei nici nu vor dori să depună cerere pentru a fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă. Desigur plecarea unor magistrați din sistem creează o presiune pe intern, legat de instrumentarea dosarelor. Din lista apărută în spațiul public vreo 10 merită să rămână, iar trei judecători nu au ce căuta în sistem”, a mai spus Teodor Cârnaț.

Expertul a menționat că decretele prezidențiale de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă sunt acte prezidențiale cu caracter individual. Asta ar însemna că refuzul Președintelui de a numi un magistrat până la atingerea plafonului de vârstă ar trebui argumentat individual pentru fiecare candidatură în parte.

În luna aprilie, curent, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale două prevederi din Legea privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, ala numitul pre-vetting. Astfel, actualul Consiliul Superior al Magistraturii nu are competența de a numi, transfera, detașa, promova în funcție și aplica măsuri disciplinare față de judecători. Nu poate să numească nici judecători la Curtea Constituțională.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE