Un sistem naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 ar putea fi implementat în curând în Republica Moldova. Cetăţenii aflaţi în pericol ar putea forma 112, gratis, de la orice tip de telefon.

În acest sens, Alexandru Oleinic, ministrul Tehnologuiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor a prezidat prima şedinţă a grupului de lucru marţi, 27 iulie.
Grupul de lucru urmează să evalueze situaţia din domeniu din Moldova şi să elaboreze un plan de implementare.
Ministrul a subliniat importanţa implementării unui sistem de tipul serviciului „911” în SUA şi Canada sau „112” în majoritatea ţărilor din UE.
„Experienţa multor state dezvoltate demonstrează că utilizarea numărului unic de apelare a serviciilor de urgenţă este binevenită şi foarte comodă pentru populaţie. Sistemul va fi disponibil şi oaspeţilor ţării noastre, care nu cunosc limbile vorbite în Moldova, acordând acces comod, rapid, eficient şi gratuit la 4 servicii de urgenţă: pompieri, poliţie, asistenţă medicală de urgenţă şi serviciul gaze”, a menţionat Oleinic.
Gheorghe Ciobanu, medic-şef la Spitalul Republican de Urgenţă, membru al grupului de lucru a salutat iniţiativa de creare a unui Sistem naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, care va unifica toate serviciile de urgenţă şi va asigura elementul operativităţii şi conlucrării între structurile vizate. Totodată Ciobanu a specificat necesitatea sporirii gradului de responsabilitate a cetăţenilor în utilizarea serviciului 112 şi implementării unui mecanism de filtrare a apelurilor în vederea depistării şi evitării apelurilor false, care, potrivit lui, actualmente constituie 7-8% din numărul total de apeluri parvenite în adresa serviciului medical de urgenţă.
Grupul de lucru pentru definitivarea proiectului „Concepţiei sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112” a fost creat de către Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor în vederea executării prevederilor Planului de acţiuni pentru redresarea situaţiei în domeniul siguranţei traficului rutier pînă în anul 2014, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.545 din 25 iunie 2010. Conducător al grupului este desemnată Dona Şcola, viceministru TIC.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE