De la începutul anului până în prezent au murit înecați 104 oameni dintre care 20 de copii, a declarat Dorina Cruc, ofițer de presă a serviciului protecției civile și a situațiilor exepționale, pentru Politik.
Conform datelor operative cele mai multe cazuri au fost înregistrate de la începutul perioadei estivale, iar vârsta care predomină este începând cu 9 ani și până la 70 de ani.
Pentru reducerea cazurilor de înec, în comun cu administrația publică locală, sunt formate grupe mobile de salvatori care merg în zilele de odihnă la bazinele acvatice.
Cruc a mai menționat că se depistează multe cazuri de nerespectare a regulilor de comportare în apă. Deși sunt plasate inscripții că este interzis scăldatul, persoanele nu respectă aceste indicatoare.
Sunt mai multe cauze care duc la decesul persoanelor în apă: folosirea băuturilor alcoolice înainte de a merge la scăldat. Sau persoanele intră brusc în apa rece, iar temperatura corpului nu corespunde cu temepratura apei. Totodată, mulți copii merg la scăldat fără ca să fie însoțiți de persoane mature, astfel fiind nesupravegheați.
În acest context, serviciul protecției civile și situațiilor excepționale vine în atenția populației cu rugămintea de a ține cont de măsurile de profilaxie a cazurilor de înec.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE