”Voronin nu este și nici nu a fost președinte în exercițiu. Președinte în exercițiu, după opt aprilie, după data expirării mandatului, Moldova nu mai are. O asemenea noțiune nu e stipulată în Constituție. În Constituție e scris clar: patru ani și niciun minut mai mult. Nicio zi, nicio săptămână”, a declarat Anatol Plugaru, fost ministru al Securității naționale în 1991-1992 și candidat independent la alegerile prezidenţiale din 1996, pentru Europa Liberă.
Actuala situație politică din R. Moldova obligă să fie ales un președinte capabil să nu dezbine, dar în stare să împace societatea, divizată în două tabere dușmănoase, este părerea lui Anatol Plugaru.
Anatol Plugaru a mai menționat că mai multă lume, care face parte din activiștii PCRM nu este mulțumită de cine guvernează această țară. ”Eu cred că va fi convocată o plenară a comitetului central al PCRM la care i se vor înainta lui Vladimir Voronin anumite pretenții și i se va cere demisia. Este unul din scenariile probabile”.
Anatol Plugaru este de părere că Voronin trebuie să părăsească funcția de președinte precum a plecat Nikita Hrusciov, în octombrie 1964. ”Nici nu vreau să presupun niște variante din istoria mai apropiată pentru că ar putea să se termine cu un război civil în Moldova. Eu cred că el înțelege și se va retrage. Dar o face cam greu pentru că, probabil, încă nu le înțelege pe toate sau are de ce să se teamă sau îi mai trebuie timp pentru a face ordine în gospodăria pe care trebuie s-o predea succesorului.
Dacă Vladimir Voronin ar vrea imunitate și chiar ar insista asupra unor anumite garanții? Anatol Plugaru a spus: ”sigur ca da. Fără garanții, de bună voie nu pleacă oricine. Să ne amintim că într-o manieră cât de cât civilizată a plecat Eduard Șevarnadze de la conducerea Georgiei sau alte exemple.
Întrebat care sunt așteptările domnului Voronin, Plugaru a răspuns: ”Domnia sa, de altfel, ca și întregul activ al acestui partid comunist mizează pe o situație în care cei patru lideri ai opoziției parlamentare necomuniste vor fi nevoiți să se înțeleagă cu PCRM. Fără alegerea președintelui, puterea în stat nu este funcțională. Nu e președinte, nu e nici guvern. Nu e ordine constituțională. Iată de ce alegerea președintelui este o condiție obligatorie”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE