Procuratura Anticorupție informează că, pe 24 iunie 2022, urmare a admiterii demersurilor procurorilor anticorupție, cu autorizarea instanței judecătorești, s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de 268 054 638,19 lei deținute atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților de către învinuitul Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”.

Punerea sub sechestru a mijloacelor bănești a fost realizată cu concursul Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție.

Menționăm că, cauza penală vizată supra, a fost pornită de către Procuratura Anticorupție, conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor (art. 243, alin. (3) din Codul penal), abuz de serviciu (art. 335, alin. (1¹) din Codul penal) și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false (art. 361 alin. (2) din Codul penal).

Potrivit circumstanțelor cazului investigat, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada 2010-2014, Platon a constituit și condus o organizație criminală formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

În acest sens, această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor, realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate atât direct, cât și indirect de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.

Așadar, sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă, provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar atât legislației naționale a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse.

Ulterior, mijloacele financiare indicate supra au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din Republica Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către conducătorul organizației criminale condusă de Veaceslav Platon.

Totodată, informăm că la moment urmărirea penală pe acest caz este în plină desfășurare, fiind întreprins un complex de acțiuni de urmărire penală, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cauzei, în scopul realizării unei anchete penale complete și obiective, în scopul restituirii prejudiciului cauzat și atragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor incriminate.

Despre acțiunile întreprinse și soluția adoptată pe caz, Procuratura Anticorupție va informa opinia publică, revenind cu informații suplimentare.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE