Ziua de 16 iunie în viaţa politică din R. Moldova este începutul numărătoarei inverse a guvernării celui mai „neîndemnatic legislativ” din istoria acestui stat, scrie Vladimir Novosadiuk, şeful reprezentanţei agenţiei RIA Novosti la Chişinău, într-un articol despre situaţia politică din Moldova.
„Conform Constituţiei Republicii Moldova şi a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, actualul legislativ trebuie să fie dizolvat după 16 iunie. În acelaşi timp, trebuie să fie anunţată data alegerilor parlamentare anticipate. Însă, în opinia lui Novosadiuk, Preşedintele interimar al R. Moldova, nu îşi doreşte foarte mult acest lucru. Nici deputaţii nu se grăbesc să-şi lase fotoliile confortabile.
Potrivit ziaristului rus, chiar şi implicarea oficialilor europeni nu l-a determinat pe Mihai Ghimpu să numească data dizolvării Parlamentului. „Data acestui eveniment, ca şi cea a organizării alegerilor anticipate, la moment rămâne „un secret de stat”.
„Uşoara victorie a partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană asupra comuniştilor, în rezultatul alegerilor anticipate din 29 iulie 2009, a determinat stilul de conducere a noului legislativ. În 9,5 luni de activitate a Parlamentului au avut loc doar 47 de şedinţe, adică aproximativ una pe săptămână. Numărul şedinţelor contramandate este egal cu cel al întrunirilor care s-au desfăşurat”, consideră Novosadiuk.
„Explicaţiile unui asemenea fenomen este în spiritul şi logica autorilor săi. Deputaţii nu pot participa la toate şedinţele plenare ale Parlamentului, deoarece trebuie să se ocupe şi de politica externă”.
„La rândul său, opoziţia parlamentară, PCRM, care boicotează şedinţele legislativului, susţine că membrii Alianţei nu se întrunesc în sesiunile plenare, din cauza neînţelegerilor în cadrul coaliţiei liberal-democratice”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE