Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a semnat miercuri, 16 iunie, un proiect de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare în R. Moldova, pentru care  va acorda 10 milioane. Banii sunt destinaţi regionalizării serviciilor de apă şi canalizare, precum şi creării companiilor Apă-Canal regionale în raioanele Floreşti, Soroca, Hânceşti, Orhei, Leova şi Ceadar-Lunga.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest proiect este oportun în R. Moldova, unde starea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare este extrem de precară.
El a subliniat că proiectul va asigura accesul la surse sigure de apă potabilă pentru locuitorii din circa 40 de sate şi oraşe, şi totodată, va contribui la îmbunătăţirea sănătăţii publice şi reducerea nivelului de poluare în mediul rural.
Costul total al proiectului este de 30 mln  euro, 10 mln euro vor fi oferiţi R. Moldova de BERD, 10 mln de Banca Europeană de Investiţii, şi alte10 mln euro sub formă de grant de la Comisia Europeană, prin Facilitatea Investiţională de Vecinătate.
Creditul din partea BERD va fi acordat pe un termen de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani, la rata dobânzii  de 2,5 %.
Până în prezent, BERD a investit în R. Moldova peste 400 mln euro în diverse sectoare ale economiei, mobilizând fonduri suplimentare de circa 330 mln euro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE