Republica Moldova nu este încă pe drumul unei adevărate democraţii. “La Chişinău ea stă atârnată de un fir de păr pe lângă o groază de sovieto-comunişti care mânuiesc săbiile răzbunării”, în situaţia în care statul moldovean este un azil de bătrâni al mentalităţilor post-sovietice, susţine publicaţia Ziare.com, în ajunul împlinirii unui an de la evenimentele violente din 7 aprilie.
Potrivit publicaţiei, la Chişinău bântuie “fantoma sovietică”, comuniştii “accelerează permanent pe simbolistica național-sovietică, aducând mereu aminte de epocile de glorie ale soldatului rus eliberator şi veşnic iubitor de pace”.
Astfel, apreciază Ziare.com, “În Republica Moldova a fi rus e un factor de mândrie, iar a fi român este o crimă, "ab initio" (la început)!
Unii politicieni şi actori implicaţi în procesul de luare a deciziilor în Republica Moldova sunt supuşi criticii de către autorul articolului publicat de Ziare.com. De exemplu, Marian Lupu, “un maestru al jocurilor politice parlamentare”, este frustrat “că de jumătate de an tot aşteaptă şi el să ajungă preşedinte de ţară şi tot nu reuşeşte”. “Am convingerea fermă, scrie jurnalistul, că domnul Marian Lupu regretă că s-a desprins de PCRM. Cu comuniştii alături ar fi fost deja pe scaunul Republicii”, conchide jurnalistul.
Un alt aliat al comuniştilor, Iurie Roşca “trage din ce în ce mai tare cu Partidul Comuniştilor, într-o încercare disperată de a se mai aburca încă o dată la putere. Indiferent de costuri”.
Publicaţia Ziare.com mai scrie că şi “naivitatea moldovenească” a edilului Dorin Chirtoacă ar putea să-i aducă mari surprize în viitor: “În loc să se ocupe de problemele administrative ale capitalei moldovene ţine să joace, în mod copilăresc-naiv, un rol de coloratură în opera amar-dramatică a unui preşedinte român căruia îi pasă, în mod real, de Moldova, atât de mult pe cât îi pasă lui Vladimir Putin de preţul gazelor pentru România” precizează autorul materialului.
“Domnul Chirtoacă încă nu a ieşit din adolescenţa lui politică şi crede că dacă este invitat, în chip de statuie de ceară, la toate chermezele şi tăierile de moţ electorale din România, populaţia Chişinăului îl va mai vota încă o dată”.
Referitor la similitudinile dintre “cele două Românii, una fost comunistă şi cealaltă fost sovietică”, autorul articolului scrie că ambele sunt dominate de o mentalitate sovietică. “Convieţuiesc aici, în acest azil al mentalităţilor, laolaltă, pensionari sovietici nostalgici după epoca în care ei împărţeau dreptatea, politicieni oportunişti care gândesc în limba rusă şi se exprimă stâlcit în limba româna şi o clasă conducătoare care vrea şi gaze şi afaceri proprii şi limba română şi să nu supere pe nimeni”.
La cine să se închine poporul dintre Nistru şi Prut, se întreabă jurnalistul. La Rusia care-i tot împunge cu preţul gazelor şi ameninţări sinistre cu forţa militară? Sau la România care-i tot dezmiardă politicianist, dar care e preocupată mai mult de poduri de flori electorale decât de un sprijin direct?

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE