Un grup de zece persoane, format din cetăţeni moldoveni şi români, a fost prins de poliţiştii de frontieră gălăţeni, după ce, pe parcursul a mai multe luni, au încercat să transporte în ţările Uniunii Europene cetăţeni din Republica Moldova, care doreau să obţină drept de muncă.
Dintre aceştia, cinci sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, în timp ce restul sunt încă în libertate.
Capii reţelei sunt trei gălăţeni, de meserie şoferi de maxi taxi, care făceau în mod regulat curse de maxi-taxi între România şi Italia.
Migranţii plăteau sume cuprinse între 2.500 şi 4.000 de euro, destinaţia finală pentru cei mai mulţi dintre ei fiind Italia.
Traficanţii făceau rost de acte legale pentru intrarea în România a acestor persoane, incluzând vize, invitaţii şi tot ce aveau nevoie pentru şedere, iar la Galaţi, se formau grupuri de patru-cinci emigranţi care doreau să pătrundă în spaţiul Schengen.
Iniţial, aceste persoane erau preluate din Republica Moldova de doi cetăţeni moldoveni, care le aduceau până în Galaţi cu autoturismele personale. Până la formarea unui grup complet cei care doreau să ajungă în UE erau cazaţi în diferite moteluri din Galaţi.
În zona vămii Nădlac, transfugii erau, fie ascunşi în mijloace de transport special modificate, fie erau trecuţi în Ungaria pe la „frontiera verde” cu ajutorul călăuzelor.
Odată ajunşi în Italia, moldovenii erau pe cont propriu, deoarece reţeaua de trafic nu le garanta şi găsirea unui loc de muncă.
Traficanţii au fost prinşi în judeţul Arad, în incinta unei benzinării, situate la trei kilometri de punctul de trecere al frontierei Galaţi. Într-un microbuz, marca Opel Zafira se aflau 12 persoane, dintre care cinci cetăţeni moldoveni.
„Acţiunea a fost coordonată de procurorii DIICOT Galaţi, în prezent efectuându-se cercetări sub aspectul infracţiunilor de trafic de migranţi şi constituire a unui grup infracţional organizat”, a declarat inspector Marcel Antohe, purtătorul de cuvânt al IJPF Galaţi. Cei zece traficanţi riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între trei şi zece ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE