Proiectul de lege care prevede crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) a fost votat în prima lectură de 61 de deputați. Această inițiativă legislativă își propune să consolideze eforturile de combatere a corupției și a criminalității organizate prin reunirea competențelor existente într-o structură specializată unificată și eficientă.

Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în urma deciziei Consiliului Suprem de Securitate din 20 ianuarie 2025. Propunerea vine ca răspuns la creșterea amenințărilor de corupție electorală, adesea facilitate de rețele criminale organizate. Autorii subliniază că o procuratură specializată, cu competențe consolidate, actualmente exercitate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuratura Anticorupție (PA), ar permite o abordare mai eficientă și integrată a acestor fenomene.

Documentul legislativ stabilește principiile de organizare și funcționare ale PACCO, alături de dispoziții tranzitorii privind reorganizarea instituțională și transferul de competențe.

Astfel, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi specializată în două domenii – combaterea infracțiunilor de corupție și a faptelor conexe actelor de corupție și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a torturii. Instituția va conduce urmărirea penală în cauzele privind infracțiunile în care urmărirea penală este exercitată de către organele de urmărire penală ale organelor centrale de specialitate. PACCO va mai exercita și va conduce urmărirea penală în cauzele transmise acesteia pentru instrumentare de către Procurorul General și va reprezenta învinuirea în instanța de fond, de apel și de recurs în cauzele menționate.

Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi condusă de un procuror-șef, ajutat de un adjunct sau, după caz, de câțiva adjuncți.

Proiectul de lege a fost supus consultărilor publice și, pentru  o abordare eficientă și coerentă, a fost constituit un grup de lucru instituționalizat, care va contribui la definitivarea textului legislativ. Alte runde de consultări vor mai fi organizate după aprobarea în prima lectură a inițiativei legislative. Ulterior, proiectul de lege va fi propus Parlamentului spre examinare în a doua lectură.

Opoziția BCS nu a votat conceptul și a criticat dur proiectul de lege cu privire la comasarea celor două instituții de drept propus de PAS și examinat în prima lectură, inclusiv faptul că la dezbaterea acestui proiect nu participă reprezentanții sistemului procuraturii, care conform Constituției RM este un sistem independent și ar trebui să expună opinia pe marginea acestui proiect.

Deputatul Vlad Batrîncea a afirmat că această inițiativă este o nouă tentativă a guvernării de a subordona politic instituțiile de drept.

„Cum vă puteți aștepta la combaterea crimei organizate și a corupției mari atunci când loviți în întregul sistem al procuraturii? Ce motivații vor avea procurorii onești și ce garanții de mandat au aceștia dacă Parlamentul modifică legea procuraturii deja de 13 ori? Despre ce stabilitate instituțională vorbim?”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.

În același timp, Batrîncea a atras atenția asupra faptului că procuraturile specializate au fost create cu sprijinul financiar al partenerilor europeni.

„Procuraturile specializate au fost create din fonduri europene, parte din cele peste 120 de milioane de euro alocate Republicii Moldova pentru reforma justiției. Acestea trebuiau să funcționeze independent și să gestioneze dosare complexe. Astăzi, prin acest proiect de lege, întregul proces este anulat. Și mulți dintre voi înțeleg acest lucru”, a punctat Batrîncea.

De asemenea, liderul BCS a acuzat PAS că a utilizat votul poporului și lozincile politice pentru a justifica modificările ilegale ale legislației. „Ați venit cu o agendă politică ambițioasă – „Luptăm cu corupția, aducem dreptate și vremuri bune”. Însă, de fiecare dată când ați mers peste Constituție, peste practică internațională, ați făcut trimitere la acel vot popular. Ați modificat componența CSP, aveți o Procuratură Generală loială și acum încercați să consolidați controlul politic asupra justiției. Nu este vorba despre combaterea corupției, ci despre menținerea puterii și eliminarea procurorilor incomozi”, a adăugat el.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE