Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor, susţine că modificarea Constituţiei prin referendum i-ar permite să mai candideze la un mandat de preşedinte, chiar dacă Curtea Constituţională a decis marţi, 3 august,  că într-un caz ca al său nu ar avea dreptul să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale.
 
“După referendum, dacă se va merge la alegerea directă a preşedintelui, se schimbă nu doar modalitatea de alegere a preşedintelui, dar şi cea de guvernare. Trecem de la republică parlamentară la prezidenţială şi apar noi nuanţe care pot să permită să candideze cineva indiferent dacă a fost sau nu preşedinte”, a declarat Voronin în cadrul unui briefing, după anunţarea hotărârii Curţii.
 
Voronin a subliniat, însă, că în acest moment nu este clar dacă va candida sau nu la funcţia de preşedinte. “Partidul nostru dispune de o echipă excelentă nu doar pentru a obţine victoria în această competiţie, dar şi pentru a înainta candidatura la funcţia de preşedinte şi alte funcţii înalte în stat”, a menţionat liderul PCRM.
 
Totodată, liderul PCRM susţine că nu se ţine de putere şi cunoaşte prevederile Constituţiei, potrivit cărora nici o persoană nu poate îndeplini mai mult de două mandate de preşedinte consecutive, calificând decizia Curţii Constituţionale drept o demonstrare publică a unei panici de către actuala alinaţă.
 
Fostul preşedinte al R. Moldova a mai spus că  dacă actuala guvernare va renunţa la organizarea alegerilor parlamentare partidul comunist va desfăşura acţiuni în masă de nesupunere până când nu va obţine dizolvarea Parlamentului.
 
Menţionăm că, ieri, Curtea Constituţională, în urma unei sesizări a Comisiei juridice a Parlamentului, a decis că persoana care a îndeplinit funcţia de preşedinte timp de două mandate consecutive nu poate candida pentru aceeaşi fiuncţie în cazul în care după exercitarea celui de-al doilea mandat a intervenit interimatul funcţiei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE