Preşedintele interimar al R.Moldova Mihai Ghimpu şi preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili, „datorită viziunilor lor politice, au devenit nişte gemeni siamezi”, chiar şi în războiul vinului, scrie presa georgiană, comentând „apropierea” din ultima perioadă a acestor lideri anti-ruşi.

Potrivit portalului informaţional-analitic georgiatimes.info, în mai puţin de un an de guvernare, politicianul moldovean de 58 de ani, la fel ca şi omologul său georgian, a devenit renumit dincolo de graniţele ţării sale, în primul rând – prin discursurile dure şi acţiunile sale anti-comuniste.
De exemplu, Mihai Ghimpu, aminteşte sursa citată, este cunoscut prin susţinerea comisiei formată din istorici care au evaluat "daunele", cauzate de ocupaţia sovietică a Moldovei ( 27 miliarde de dolari). De asemenea,  s-a făcut cunoscut prin atitudinea negativă faţă de rezultatele celui de al doilea război mondial şi decretul privind declararea datei de 28 iunie 1940- Zi a ocupaţiei sovietice, ulterior anulat de Curtea Constituţională a R.Moldova.
„Însă, Ghimpu la capitolul „ocupaţie sovietică” este depăşit de Saakaşvili, adaugă georgiatimes.info. În Georgia au fost decretate două zile de comemorare: 25 februarie – „ziua ocupaţiei sovietice”, iar 23 august – „ziua comemorării victimelor regimurilor totalitare".
„Cum aceste două ţări cu o economie de piaţă slab-dezvoltată se pot ajuta reciproc? se întreabă jurnaliştii georgieni. Răspunsul este simplu: aceste ţări mici pot crea o coaliţie politică anti-rusă, un fel de „cordon sanitar”, pentru a şantaja Rusia.
„Odată, Georgia, prin pierderile de 250 milioane de dolari anual de pe urma embargoului rusesc, a înţeles care este rezultatul unui asemenea comportament. Vine rândul Moldovei. Aceasta, la moment, mai are o speranţă”, a conchis portalul georgian.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE