Au demarat lucrările de deshidratare a nămolului la Staţia de epurare a apelor din Chişinău, care va îndepărta mirosul neplăcut a reziduurilor. Potrivit responsabililor din cadrul primăriei, echipamentul constă în instalarea pe platformele de nămol a unor geotuburi, care separă reziduurile de apă, iar nămolul acumulat se va usca mai rapid. Astfel, mirosul neplăcut pe care-l elimină reziduurile deshidratate de la Staţia de epurare va dispărea.
Primul geotub instalat demonstrează un rezultat promiţător, în decurs de o săptămână au fost deshidrataţi 400m³ de reziduuri, a comunicat în cadrul şedinţei operative de la Primărie, Constantin Becciev, directorul SA „Apă-Canal Chişinău”. 
Procesul de deshidratare a nămolului în geotuburi are loc foarte repede - în 7-20 de zile. În mod obişnuit, prin aşezarea nămolului pe platformele de uscare, acesta se deshidratează în 1 – 1,5 ani. Într-un geotub pot fi depozitate 15 mii m³ de nămol. După deshidratare rămân doar 20% nămol uscat, care nu produce miros. Staţia de epurare din Chişinău curăţă zilnic 1600 m³ de nămol.
Potriviti celor de la Apă-Canal, proiectul-pilot de testare a noii tehnologii costă 4 milioane de lei, iar pentru a utiliza această metodă pe parcursul unui an va fi nevoie de circa 24 de milioane.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE