Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Vlad Filat i-a adresat o scrisoare deschisă șefului statului Maia Sandu. Acesta susține că „la moment, nu există problemă mai gravă pentru Republica Moldova decât depopularea”. Astfel, el i-a solicitat președintelui să recunoască drept prioritate națională soluționarea acestei probleme, implicit crearea unui Consiliu naţional care s-ar ocupa de această problemă

„Am decis să vă adresez această scrisoare deschisă pentru a semnala o catastrofă cu care se confruntă Republica Moldova şi în speranţa că veţi da dovadă de receptivitate, astfel încât să urmeze acţiuni concrete pentru detensionarea situaţiei. Este vorba despre criza demografică cu care ne confruntăm, de exodul masiv al populaţiei, care a căpătat proporţii în ultimii ani şi care determină depopularea masivă a ţării”, se arată scrisoarea lui Filat către Sandu.

Potrivit lui Filat, „toţi vorbesc despre faptul că trebuie create noi locuri de muncă, pe când în realitate nu are cine să le ocupe pe cele existente deja”.

„Ştiu nu din auzite că unii investitori iau în calcul părăsirea Republicii Moldova pentru că nu mai au forţă de muncă. (…) Dacă acum 10 ani Republica Moldova era atractivă pentru ei din acest punct de vedere, acum situaţia e diametral opusă”, a precizat Filat, în scrisoare.

Prin urmare, liderul PLDM a adăugat că „la moment, nu există problemă mai gravă pentru Republica Moldova decât depopularea”.

„De aceea, solicit să recunoaşteţi drept prioritate naţională soluţionarea acestei probleme şi să purcedem neîntârziat, toţi împreună, la identificarea şi implementarea măsurilor ce se impun. Un prim pas în acest sens ar fi crearea unui Consiliu naţional, care s-ar ocupa exclusiv de studierea problemei din toate punctele de vedere şi ar veni cu soluţiile de rigoare. În activitatea acestui Consiliu trebuie atrase toate forţele sănătoase din societate, toţi profesioniştii ce pot contribui la soluţionarea problemei, dar şi experţi internaţionali cu experienţă relevantă în acest domeniu”, a conchis Filat.

Biroul Național de Statistică menționa la începutul acestui an despre cifra reală a locuitorilor Moldovei, calculată după o metodologie îmbunătățită. Noua evaluare demografică, realizată cu susținerea Fondului Națiunilor Unite pentru Populație și a „Swiss Cooperation in Moldova” relevă, șocant, un număr de doar 2,6 milioane de oameni. Adică mai puțin decât au consemnat toate recensămintele de până acum. Exodul în străinătate, mortalitatea ridicată și natalitatea scăzută sunt cauzele scăderii demografice în Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE