Premierul Vlad Filat a relatat astăzi, 14 decembrie, mai multe despre vizitele sale efectuate în Qatar și Belgia, subliniind că acestea au adus rezultate concrete și foarte importante pentru Republica Moldova.

Despre vizita sa efectuată în premieră în Qatar, în perioada 10-12 decembrie, Vlad Filat a avut întrevederi cu emirul Qatar-ului, Şeihul Hamad bin Khalifa Al Thani, cu Prim-ministrul Hamad bin Jassim bin Jaber bin Muhammad Al-Thani, dar și un șir de întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri.
În cadrul întrevederilor, s-a convenit asupra aprofundării relațiilor bilaterale între cele două state în diverse domenii și deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Statului Qatar în RM şi a RM în Qatar. Totodată, s-a ajuns la înțelegerea privind atragerea investiţiilor în agricultură, industrie, infrastructură, educație și sport.
„Am convenit că emirul Qatar-ului va efectua o vizită în Republica Moldova, înainte de care, în primavara anului 2013, o delegație formată din reprezentanți ai  Guvernului Statului Qatar și ai mediului de afaceri va vizita țara noastră pentru a discuta referitor la inițierea unor proiecte comune concrete și a examina oportunitățile investiționale din Republica Moldova”, a precizat prim-ministrul.
Tot în cadrul vizitei respective a fost semnată o serie de documente, inclusiv: Acordul între Guvernul R Moldova şi Guvernul Statului Qatar, privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor; Acordul între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Statului Qatar privind cooperarea economică, comercială şi tehnică; Acordul între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Statului Qatar privind abolirea regimului de vize pentru paşapoarte diplomatice şi speciale; Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea în domeniul turismului între R. Moldova şi Statul Qatar și  Memorandumul de înţelegere în domeniul sportului între Comitetul Naţional Olimpic al R. Moldova şi Comitetul Naţional Olimpic al Statului Qatar.
Referindu-se la vizita din 13 decembrie la Bruxelles, Vlad Filat a menționat că aceasta a fost una productivă. Premierul a participat la Summit-ul Partidului Popular European care a precedat  reuniunea Consiliului European. Summit-ul a constituit o ocazie de a avea un schimb de opinii cu Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban, Prim-ministrul Finlandei, Jyrki Katainen și cu Președintele PPE, Wilfried Martens. Tema discuţiilor a ţinut de relaţiile moldo-comunitare, progresele înregistrate de ţara noastră pe calea integrării europene şi perspectiva europeană a Republicii Moldova.    
Premierul a subliniat importanța celor două întrevederi avute la Bruxelles. Astfel, în cadrul întrevederii cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Catherine Ashton, R. Moldova a primit înalte aprecieri în ceea ce privește acțiunile întreprinse în procesul de integrare europeană. Tot în cadrul acestei întrevederi a fost semnat Acordul-cadru de participare a R. Moldova la misiunile UE de gestionare a crizelor.
Premierul a mai anunțat că Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Catherine Ashton va vizita Republica Moldova în primăvara anului viitor.
Vlad Filat a prezentat Comisarului European pentru Justiţie şi Afaceri Interne primul Raport de implementare a condiţionalităţilor fazei II a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize. Premierul a precizat că în cadrul discuțiilor cu Cecilia Malmstrom s-a convenit asupra faptului că în februarie 2013 o misiune a Comisiei Europene va veni la Chișinău pentru a face prima evaluare a implementării Planului. Acest fapt este important în contextul realizării obiectivului privind semnarea Acordului de Asociere în cadrul  Summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius în 2013.
"Am primit un mesaj clar de sprijin și apreciere a acțiunilor întreprinse în contextul implementării obiectivului de integrare europeană. Guvernul depune toate eforturile pentru a realiza angajamentele asumate, inclusiv în ceea ce ține de integrarea europeană a țării noastre", a conchis Vlad Filat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE