poza simbolConducerea Ministerului Apărării trebuie să continue în 2013 eforturile de redimensionare a structurilor armatei, de însuşire a standardelor occidentale de planificare a acţiunilor şi de pregătire a forţelor. Declaraţia a fost făcută astăzi de preşedintele Nicolae Timofti, în cadrul şedinţei Consiliului Colegial al Ministerului Apărării.
Preşedintele a declarat că apreciază eforturile Ministerului Apărăii în ce priveşte executarea sarcinilor ce  stau în faţa instituţiei, specificând că în 2013  misiunile armatei se vor concentra pe  supravegherea spaţiului aerian naţional, nimicirea sau dezamorsarea obiectelor explozibile depistate pe teritoriul Republicii Moldova, menţinerea şi dezvoltarea capacităţilor de sprijin a autorităţilor în caz de calamităţi naturale. „Armata Naţională va continua să-şi facă misiunea în zona de securitate, în cadrul Forţelor Mixte de menţinere a Păcii. În acelaşi timp, importantă pentru ţara noastră este şi participarea militarilor moldoveni în operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii”, a menţionat preşedintele Timofti.
Vitalie Marinuţa a declarat că Ministerul Apărării va întreprinde măsuri pentru modernizarea Armatei Naţionale prin schimbarea cadrului legislativ în domeniul sistemului naţional de apărare, redimensionarea structurilor organelor de comandă şi a forţelor, introducerea în practică a noilor metode de pregătire a forţelor active şi a rezervei, precum şi a standardelor folosite în armatele statelor occidentale.
Analizând activitatea Armatei Naţionale în 2012, şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, generalul de brigadă Vitalie Stoian, a declarat că eforturile principale au fost orientate spre executarea misiunilor stabilite în Planul activităţilor de bază ale Armatei Naţionale, precum şi spre realizarea obiectivelor incluse în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) RM – NATO.
Generalul de brigadă Stoian a specificat că în anul curent Forţele Aeriene ale Armatei Naţionale au menţinut regimul de securitate a spaţiului aerian prin monitorizarea permanentă a acestuia. Astfel, în perioada respectivă au fost depistate 36 de cazuri de încălcare a regimului de utilizare a spaţiului aerian.
„De asemenea, subunităţile de geniu ale Armatei Naţionale au executat 235 misiuni de dezamorsare a obiectelor explozibile în timpul cărora au fost neutralizate 2138 de obiecte explozive. În cadrul realizării proiectului de nimicire a muniţiilor cu termenele de păstrare expirate, au fost neutralizate 1605 obiecte explozibile de diferit calibru”, a spus comandantul Armatei Naţionale.

La finalul şedinţei Consiliului Colegial al Ministerului Apărării a fost aprobat un set de misiuni, care urmează a fi realizate de Armata Naţională în anul 2013.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE