Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Politice și Politica de Securitate, Josep Borrell, s-a aflat la Chșinău într-o vizită fulger. Ministrul de externe al UE și ministrul de Interne din RM, Adrian Efros, au semnat Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind Statutul Misiunii de Parteneriat a UE în Moldova (EUPM Moldova). Evenimentul a avut loc vineri, 29 septembrie 2023, în prezența președintei Maia Sandu.

Misiunea civilă, parte a politicii comune de securitate și apărare a UE, are obiectivul de a consolida capacitățile R. Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride. Astfel, prin semnarea Acordului, Misiunea va putea să își exercite pe deplin mandatul de sprijin pentru creșterea rezilienței sectorului de securitate al țării, în cooperare cu autoritățile din Republica Moldova.

Ministerul de Interne precizează că EUPM Moldova are un rol substanțial în lupta cu războiul hibrid și fortificarea securității în R. Moldova. În acest sens, Misiunea coordonează eforturilor partenerilor internaționali prezenți în Republica Moldova și oferă sprijin în dezvoltarea de strategii și politici, în identificarea necesităților de construcție a capacităților de avertizare timpurie, detectare și atribuire a amenințărilor și a răspunsurilor adecvate la acestea.

Semnarea Acordului privind Statutul Misiunii (SOMA) stabilește oficial statutul legal al EUPM în Republica Moldova, în conformitate cu Convenția de la Viena pentru relații diplomatice din 18 aprilie 1961.

În prezent, Ministerul Afacerilor Interne primește sprijin din partea Misiunii sub forma consilierii strategice în managementul crizelor.

Maia Sandu a avut și ea vineri o întrevedere cu Josep Borrell. Potrivit unui comunicat al președinției, dialogul a vizat procesul de aderare al R. Moldova la UE, situația de securitate din regiune și consolidarea capacităților R. Moldova de a face față amenințărilor la adresa securității naționale.

„Șefa statului a apreciat sprijinul acordat de UE în realizarea reformelor și întărirea sectorului de securitate și apărare prin intermediul Instrumentului european pentru pace”, se arată într-un comunicat al instituției prezidențiale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE