LIVE TEXT: Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a venit cu o reacție la greva transportatorilor. Ministrul le mulțumește șoferilor de transport public care au ieșit astăzi pe linie, în condițiile în care peste 70% din curse au fost anulate.

„Prieteni, mulțumesc tuturor șoferilor și operatorilor de transport rutier care au ieșit azi la muncă și au asigurat oamenii cu transport. Pe parcursul ultimelor zile am avut mai multe discuții cu transportatori care nu susțin blocarea rutelor. Azi majoritatea transportatorilor au fost la muncă. Totodată accentuez că vom lucra pentru a îmbunătăți lucrurile în domeniul transportului rutier. Vom încuraja pe cei care vor să muncească corect. Oamenii au nevoie de transport modern, autobuze și microbuze mai noi, eliberarea biletelor pasagerilor, asigurarea suficientă cu rute la orele și zilele necesare pentru locuitorii din orașe și sate. Șoferii trebuie tratați corect, fără dijmă zilnică în schimb la autorizații eliberate de monopoliști", a menționat Spînu

Cursele raionale și interraionale sunt sistate, de astăzi până pe 29 februarie.

„Peste 70% din cursele la nivel de țară sunt oprite”, spune președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto,(APOTA). El a precizat că acțiunea este un semn de protest față de adoptarea unor reglementări antieuropene la Codul transporturilor rutiere adoptate, la finele anului trecut, de Parlament

Am încercat să recurgem la dialog cu autoritățile, dar fără rezultat, iar în consecință aum recurs la sistarea rutelor la nivel național, În prima zi de protest au fost sistate peste 70% din rutele la nivel național, mâine sperăm că se vor alătura și mai mulți pentru că o parte din transportatori au fost intimidați și de aceea au ieșit la muncă, inclusiv să li se deschidă dosare penale” a spus Oleg Alexa.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, a declarat că ANTA va interveni dur ca să aplice legea pentru toți cei care nu vor ieși pe rute.

„Nici până acum nu am înțeles care este nemulțumirea lor. (…) Eu din ce am auzit este faptul că această asociație vrea ca situația în transport să rămână așa cum a fost până acum – să nu facă rutele, pentru că avem zeci de situații în care au autorizații dar nu fac rutele, (…) să nu dea bilete, (…) nu vor să îmbunătățească parcul de microbuze. (…) Vor să mențină monopolul, licența se dădea pe 7 ani, ei vor să o mențină la nesfârșit”, declara ministrul Andrei Spînu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE