Europarlamentarul, Siegfried Mureșan a explicat ântr-un interviu pentru G4Media.ro pașii parcurși până în prezent de Republica Moldova și  cât timp ar lua procesul de aderare la UE, implicit dacă putem estima o durată?  

„Republica Moldova a depus cerere în martie 2022. În mai puțin de 4 luni, Uniunea Europeană a trimis un chestionar care a fost completat și evaluat iar în iunie, toate instituțiile și prin decizie unanimă a statelor membre UE a decis că Moldova devine stat candidat la aderare. În paralel, Republica Moldova a primirt o listă de 9 recomandări, reforme de implementat pe care autoritățile de la Chișinău le implementează. Sunt reforme ce privesc combaterea corupției, a spălării de bani , întărirea justiției. Progresul înregistrat acum este mai mare decât oricând în trecut.

Până la finalul acestui an, pe baza implementării acestor reforme va trebui să luăm o decizie, dacă trecem la etapa următoare sau încă nu trecem. Sătpămâna trecută oproitr-o rezoluție a PE am recomandat ca deja să înceapă negocierile pentru aderare. Primul meu obiectiv a fost ca membrii PE să înțeleagă importanța acestui stat pentru UE; a contat foarte mult că în primele zile ale războiului din Ucraina oamenii și-au deschis casele pentru refugiați, a sporit foarte mult credibilitatea.

Al doilea obiectiv al meu a fost ca Rep. Moldova să primească sprijin consistent, iar în ultimii doi ani, toate propunerile de ajutor au fost votate rapid, cu majoritate largă. Al treilea, să obțin și să păstrez un sprijin larg transpartinic pentru republica Moldova aici, iar rezoluția a fost votată de 448 parlamentari, un sprijij cvasi-unanim la nivelul grupurilor politice pro-europene. Sunt circa 15% în PE care încă au rețineri.

UE s-a mișcat extrem de rapid, în numai 4 luni, totul depinde de ritmul de implementare a reformelor la Chișinău, dacă se menține, cred că e posibilă o aderare în câțiva ani dar trebuie să spunem, că depinde și de situația din Ucraina.

Cum poate Moldova să fie primită în UE când are o parte din teritoriu ocupat?

Mureșan a explicat: „Faptul că împotriva voinței autorităților de la Chișinău Federația Rusă staționează trupe în regiunea transnistreană constituie o problemă, e un conflict înghețat, nu există încă o soluție la această problemă dar nu trebuie să constituie un impediment pentru a progresa pe alte capitole unde se poate progresa. Dacă reformele continuă în ritmul pe care îl vedem, în câțiva ani poate adera la UE.”

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE