La mai bine de o lună după suspendarea primită în cazul de dopaj în care se regăsește, Simona Halep ar fi făcut în mod oficial apel la TAS în speranța că va primi un verdict favorabil și se va putea întoarce pe teren mai devreme de 6 octombrie 2026. Anunțul a fost făcut de americanii de la The Athletic. Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS-CAS) de la Lausanne a anunțat că Simona Halep a depus apel împotriva suspendării sale pe patru ani pentru dopaj.

''Tribunalul de Arbitraj Sportive (TAS-CAS) a înregistrat apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep împotriva deciziei luate de tribunalul Agenţiei Internaţionale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) pe 22 septembrie, în care a fost găsită vinovată de încălcarea unor reguli antidoping şi sancţionată cu o perioadă de ineligibilitate de patru ani, începând cu 7 octombrie 2022 şi cu descalificarea rezultatelor obţinute în perioada 29 august 2022 - 7 octombrie 2022, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte şi premii în bani'', se arată în comunicatul TAS.

Potrivit tribunalului de la Lausanne, Halep cere ca decizia ITIA să fie anulată şi sancţiunea sa „să fie redusă”.

„Procedurile de arbitraj aşe TAS au început. În concordanţă cu Codul sportiv de arbitraj (Codul TAS-CAS), părţile fac schimb de acte depuse în scris, iar panelul de arbitri va decide constituirea cazului. Apoi, panelul va dispune direcţii procedurale pentru următoarea fază a procesului, inclusiv stabilirea unei audieri. După audiere, panelul va delibera şi va emite o decizie de arbitraj care va cuprinde hotărârea sa în acest caz şi motivarea ei. În acest moment nu este posibilă indicarea unei perioade de timp pentru durata procesului şi emiterea deciziei. Decizia panelului TAS va fi una finală şi inatacabilă, cu excepţia dreptului părţilor de a face un apel la Tribunalul federal elveţian, în teren de 30 de zile”, a precizat TAS.

Publicația The Athletic, diviziunea de sport a The New York Times, a analizat situația în care se regăsește Simona Halep, după ce a făcut apel la TAS: "Echipa de avocați a Simonei Halep, condusă de Howard Jacobs, avocatul din Los Angeles care a reprezentat unele dintre cele mai mari nume din sport în litigii legate de dopaj, a depus recursul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Sesizările lor juridice vor fi făcute în următoarele câteva zile, apoi Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), care supraveghează programul anti-doping în tenisul profesionist, va avea la dispoziție aproximativ o lună pentru a răspunde. Instanța va stabili apoi o dată de audiere, în lunile următoare".

Dacă termenul este respectat, Simona Halep ar putea afla ce soartă are în circuitul WTA până la finalul lunii noiembrie. În continuare, americanii s-au întrebat dacă suspendarea româncei ar putea fi redusă, având în vedere că la TAS se obține de obicei un verdict favorabil:

„Se întâmplă ca TAS să reducă suspendările, având în vedere că apelurile duc la rejudecarea cazului, posibil cu dovezi noi din partea părților. Dacă Halep poate convinge judecătorii că testul ei pozitiv a fost rezultatul dopajului neintenționat, este probabil să fie suspendată pentru doi ani sau mai puțin, iar un an de suspendare l-a ispășit deja”, au transmis americanii.

"Fostul număr 1 mondial, Simona Halep, a fost văzută pe rețelele de socializare în videoclipuri de la antrenament în ultimele zile, fanii rămânând nedumeriți în legătură cu faptul că jucătoarea de 32 de ani se pregătește pentru o revenire pe fondul unei interdicții de dopaj de patru ani pentru dopaj'', au titrat jurnaliștii de la tennisuptodate.com.

Dar Halep a făcut apel împotriva acestei interdicții prin intermediul Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) și probabil că acum se antrenează înainte de a se lua o decizie. În cazul în care i se dă dreptate, sancțiunea ar putea fi redusă și am putea să o vedem pe Halep revenind pe teren în curând, având în vedere că a avut deja un an de pauză", a mai scris sursa citată.

Jurnaliștii spanioli au analizat și ei situația actuală a Simonei.

"Halep revine la antrenamente în ciuda suspendării", au titrat cei de la Punto de Break.

Între timp, la mai bine de un an de la ultimul său meci, Simona a luat o decizie: să revină la antrenamente. Nu la o intensitate prea mare, bineînțeles, dar încercând să mențină condiția fizică. Iată ce a împărtășit pe rețelele sale de socializare: nu pare că revenirea ei se va întâmpla prea curând, dar știți, speranța este ultimul lucru pe care îl pierzi", au comentat jurnaliștii din Spania, văzând că Halep a reluat antrenamentele.

Simona Halep a disputat ultimul meci în circuit cu mai bine de un an în urmă. În octombrie, ea era suspendată provizoriu, iar de atunci a așteptat un verdict favorabil care să-i redea dreptul de a evolua la cel mai înalt nivel. Verdictul de azi a dictat exact opusul. Românca nu poate reveni, însă în cazul unui apel favorabil, sportiva noastră ar putea să mai petreacă cel puțin un an departe de tenis înainte de a putea reveni în competiții, în afara anului care a trecut deja fără competiții.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE