Pocuratura Generală anunță punerea sub acuzare a fostului președinte al țării Igor Dodon în dosarul "Energocom", acțiune datată cu anii 2007-2008. Fostul șef de stat este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Igor Dodon a declarat anterior că dosarul este unul politic și pledează nevinovat.

”Nu au nicio șansă, susține Igor Dodon referitor la învinuirea adusă astăzi în dosarul "Energocom".

El a precizat că în 2007 a procurat energia electrică mai ieftin decât în regiune, făcând o paralelă cu actualele contracte la energia electrică, la un preț mult mai mare și cu prețuri secrete.

”Astăzi am fost invitat la Procuratura Generală, să-mi fie adusă acuzare într-un dosar legat de evenimentele de acum 14 ani. Vorbim despre procurarea de energie electrică din Ucraina.Probabil, procurorii nu găsesc probe pentru celelalte capete de acuzare, așa că au decis să devină mai activi pe acest caz. Dar atunci, 14 ani în urmă, noi am procurat energie electrică mai ieftin decât multe țări din regiune. Dacă au decis să mă facă învinuit pe acel caz, atunci ce putem spune despre evenimentele recente, când Moldova cumpără resurse energetice prin acorduri secrete? În situația dată, actualei conduceri a țării și ministrului Infrastructurii ar trebui să-i fie aduse învinuiri în fiecare zi”, a reacționat Dodon.

gor Dodon a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit în acest dosar în data de 29 decembrie 2021. 

Învinuirea formulată se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului.

Mai exact, acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008 de către directorul general al SA „Energocom” a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania străină, din Ungaria, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societățile pe acțiuni.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

Remarcăm că, în cadrul audierilor de astăzi, ex-Președintele Republicii Moldova nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este învinuit, menținând declarațiile date în calitate de bănuit.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE