Poliţia a anihilat activitatea unui grup criminal specializat în contrabanda şi comercializarea ilegală pe teritoriul ţării a bijuteriilor din aur, argint şi pietre preţioase. Activitatea acestuia a fost documentată timp de trei luni.

Porivit MAI, din grup fac parte 11 persoane, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 52 ani care comercializau ilicit obiecte din aur, argint și pietre prețioase.
La sfârşitul lunii septembrie, au fost înregistrate 2 plângeri de la cetăţeni solicitând întreprinderea măsurilor de rigoare în privinţa a două persoane. Aceștia au au comercializat articole din aur de provenienţă dubioasă, fără a li se elibera bonuri de casă de strictă evidenţă.
În scopul stabilirii schemei infracţiunii, au fost efectuate achiziţii de control a articolelor din aur și pietrelor preţioase de la 7 persoane.
Articolele procurate au fost supuse unei expertize în domeniu care a stabilit că sînt fabricate din aliaj de aur cu titlul 585 care nu deţin marcajul de stat. Articole din aur au fost întroduse în țară prin contrabandă din Turcia.
În cadrul măsurilor speciale de investigație a fost identificată o persoană care introduce prin contrabandă din Turcia în Moldova obiecte din aur. Aurul fiind comercializat diferitor cumpărători, direct din apartamentul în care locuia, obținîndu-se în așa mod beneficii tenebre în proporții deosebit de mari.
De asemenea, s-a stabilit că o parte din obiectele din aur procurate erau prelucrate în mod clandestin într-un garaj amenajat în atelier de prelucrare a obiectelor de bijuterie.
În urma persheziţiilor efectuate la domiciliul suspecţilor, poliţia a ridicat 811 de articole din metale și pietre prețioase, cu greutatea totală de 3 576 grame, în sumă totală de peste 3.500 000 lei, precum şi o armă de vînătoare de model ИЖ 16 б, calibru 16 mm, deținută în lipsa cărora documente, benzi din hîrtie cu sticuri adezive cu înscrisurile grafice: „Aur-585-14-k”; „Золото 585 проба”; pietre prețioase care sînt predestinate pentru a fi utilizate în jiuvaergie de dimensiuni şi forme diferite; diverse documente contabile, acte de achiziţie de la persoane fizice, lista inventarierii articolelor din aur, precum și un dispozitiv de marcare şi plombe speciale din plumb, predestinate pentru sigilarea articolelor din metale preţioase; pungi din polietilenă transparente în care de obicei sînt ambalate articolele din aur.
Marfa a fost confiscată, iar pe acest caz a fost pornită o cauza penală.
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE