Partidul Laburist condus de Keir Starmer a obținut o victorie categorică la alegerile din Marea Britanie: 411 mandate din cele 650 al Camerei Comunelor, față de 202 la alegerile precedente din 2019. În același timp, Partidul Conservator condus de Rishi Sunak s-a prăbușit la 119 mandate de la 365 acum cinci ani când era condus de Boris Johnson.

Este un triumf electoral al Laburiștilor după 14 ani de guvernare a Conservatorilor.

Așadar, Keir Starmer devine prim ministru al Regatului Unit într-o perioadă de criză generalizată: economică, socială, climat extern tulbure. Acest triumf electoral nu este nici pe departe întâmpinat de entuziasm așa cum s-a întâmplat în 1997, când Partidul Laburist condus pe atunci de Tony Blair, a obținut cel mai bun rezultat al său din istorie.

Actualul premier conservator, Rishi Sunak va demisiona din funcția de prim-ministru al Marii Britanii, informează The Guardian.

Sunak a remarcat că a fost o „noapte dificilă” și că poporul britanic a dat un „verdict încurajator”. Politicianul a spus că va merge la Londra, unde va discuta mai pe larg rezultatul, înainte de a părăsi funcția de prim-ministru.

El l-a felicitat, de asemenea, pe liderul opoziției Partidului Laburist, Keir Starmer, pentru victorie și a subliniat că transferul de putere va avea loc „într-o manieră pașnică și ordonată, cu bunăvoință din toate părțile”. „Aceasta ar trebui să ne ofere tuturor încredere în stabilitatea și viitorul țării noastre”, a spus Sunak.

.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE