Coaliția de guvernare de la București a ajuns la un numitor comun după mai multe discuții pe interiorul PNL și PSD privind data alegerilor prezidențiale și parlamentare. Asfel, alegerile prezidențiale primul tur vor fi pe 24 noiembrie și turul doi pe 8 decembrie, iar alegerile parlamentare pe 1 decembrie de Ziua Națională a României.

Liderii Coaliției au stabilit în ședința de joi ca atacurile între partide să înceteze, iar primii care au primit interdicție la atacuri sunt membrii Guvernului pentru a ține „Executivul departe de lupta politică”.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au bătut palma pentru organizarea alegerilor prezidențiale pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar în spatele înțelegerii liderii politici din PNL și PSD recunosc un acord pe termen mai lung. O miză o reprezintă eliminarea rapidă a lui Mircea Geoană din cursa pentru prezidențiale, notează HotNews.ro

Acordul realizat, joi, la Palatul Victoria vine după o lună de declarații belicoase între liderii PNL și PSD și contradicții privind data alegerilor prezidențiale. Liberalii au respins varianta organizării scrutinului în septembrie, ceea ce l-a obligat pe Marcel Ciolacu să accepte un compromis. Nicolae Ciucă a recunoscut că acest conflict a fost „parte a negocierilor politice”.

Prima miză a înțelegerii este scoaterea din joc a lui Mircea Geoană. Înțelegerea PSD–PNL îi poate duce pe Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu în turul al doilea. Lasconi, Simion și Geoană au șanse mici să prindă turul al doilea în aceste condiții, notează presa de la București

Luni şi marţi, premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a avut consultări cu partidele politice pe tema datei de organizare a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Şeful Executivului a anunţat încă de vinerea trecută că îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale, argumentând că „ţopăiala” pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.

Delegaţia USR a reafirmat, la discuţiile de la Guvern cu privire la calendarul alegerilor, că doreşte respectarea legii şi alegeri la termen, după cum a declarat preşedintele formaţiunii, Elena Lasconi.

Preşedintele partidului extremist AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa era pregătită pentru alegeri prezidenţiale pe data de 15 septembrie, dar premierul Marcel Ciolacu „a fost păcălit din nou”, „pare captiv unor grupuri de interese” şi ia în calcul luna decembrie.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat că Uniunea Democrată Maghiară din România susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie.

Reunită luni în şedinţa Biroului Politic Naţional, conducerea PNL a fost de acord, în unanimitate, ca alegerile prezidenţiale să aibă loc la termen, anume în luna noiembrie, a declarat preşedintele formaţiunii, Nicolae Ciucă. „În unanimitate, toţi membrii Biroului Politic Naţional au fost de acord ca în continuare să susţinem desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen”, a spus liderul liberal.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE