Vestmoldtransgaz începe să opereze  rețeaua națională de transport de gaze din Moldova nu și rețelele din stânga Nistrului.

„Este un eveniment de o importanță istorică atît pentru Republica Moldova cît și pentru România”, a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău, directorul Transgaz, Ion Sterian. Potrivit lui, în următorii 5 ani se vor moderniza rețelele de transport al gazelor naturale și vor fi conectat la rețea gospodăriile care nu au încă acces la aceste resurse.

„Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Republica Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice, reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cît de curînd, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Republica Moldova. Îmi doresc să se deschidă cît mai repede toate capitolele de negociere și Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian.

Amintim că recent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat contractul de locațiune a rețelelor de transport al gazelor naturale semnat între SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Vestmoldtransgaz”, care este subsidiara Transgaz România. Astfel, Vestmoldtransgaz obține începînd cu data de 19 septembrie curent posibilitatea de gestiune a rețelelor de transport pe întreg teritoriul Republicii Moldova nu și în stânga Nistrului. Ministrul Energiei Victor Parlicov spunea, recent, că costul locațiunii rețelelor de transport se cifrează la 165 de milioane de lei. Acționari ai Vestmoldtransgaz sînt Transgaz din România (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE