Arestarea vameşilor din Siret, precum şi descinderile de la Vama Halmeu au produs panică pe piaţa neagră a ţigărilor de contrabandă. Culmea este însă că traficanţii din Ucraina sunt convinşi că, pentru ei, va urma o perioadă calmă, după ce poliţia a făcut mare tărăboi. Sunt extrem de neliniştiţi traficanţii de ţigări din Republica Moldova şi Serbia, pentru că în lumea contrabandiştilor au apărut informaţii potrivit cărora afacerile ilegale sunt monitorizate de SRI şi că urmează arestări pe filierele moldoveneşti şi sârbeşti.
Traficul rutier din Punctul de Trecere a Frontierei dintre România şi Republica Moldova din Albiţa este încetinit de controalele vameşilor. Dacă cei care trec din România în Republica Moldova au de aşteptat maximum un sfert de oră, pe sensul de intrare în ţară, conducătorii auto şi pasagerii au mai mult de aşteptat. După arestarea vameşilor din Siret, controlorii au devenit mult mai exigenţi. Este vorba de inspectorii români, pentru ca la Vama Leuşeni, basarabenii fac un control mai mult de forma al bagajelor turiştilor. Încearcă să impresioneze însă prin duritatea 'interogatoriului' la care îi supun pe cei care trec frontiera. Însă, în vama românească, acolo unde acum traficul rutier este supravegheat cu ajutorul unor camere video, vameşii români fac exces de zel. Ciocănesc cu minuţiozitate carcasele maşinilor pentru că, de obicei, traficanţii ascundeau cartuşele de ţigări în spaţiile de deasupra roţilor.
De asemenea, opresc fiecare maşină înmatriculată în Republica Moldova şi îi pun pe turişti să îşi desfacă fiecare bagaj mai voluminos. Familia Roşca, din satul Ruseştii Noi de lângă Chişinău, merge 'în ospeţie' la prietenii din Iaşi. Prins cu circa 20 de cartuşe de ţigări, după un control minuţios al vameşilor români, Serghei spune că este la prima tentativă de a aduce ţigări în România. “Am auzit că se poate, aşa că am încercat şi eu. Ştiam că până acum te mai puteai descurca cu vameşii. Dar acum parcă au turbat, nu mai lasă nimic să treacă”, spune acesta. Potrivit lui, până de curând, controlul vamal se rezuma la 'capitaţie'. Fiecare pasager din maşină plătea câte cinci euro vameşului, plus câte o “atenţie”, de genul unei sticle de coniac, iar lucrurile se rezolvau. Însă, de când se ştiu monitorizaţi, vameşii se pare că au renunţat la aceste “venituri suplimentare”.
După operaţiunea de la Vama Siret, preţul pentru un pachet de ţigări la negru a scăzut de la 7 lei la 6 şi chiar 5 lei, pentru a scăpa de stocuri.