Centrul presupune că acestea au fost introduse în ţară în mod fraudulos, eludîndu-se controlul de calitate care urma a fi efectuat de către Laboratorul Controlul Calităţii Medicamentelor al Agenţiei Medicamentului.
Este vorba despre preparate precum Antifagin, Anotoxin, Bacteriofag Complex, Bacteriofag Staficoloc, Vaccina stafilococ, preţul acestora variind între 500 şi 750 lei pentru un preparat.
Conform specialiştilor în domeniu, preparatele depistate sunt extrem de sensibile şi necesită a fi păstrate la temperaturi fixe de 2 – 8 grade, în caz contrar există riscul pierderii efectului tratării maladiei, chiar şi apariţiei unor reacţii adverse. Totodată legislaţia RM prevede că„Medicamentele nu pot fi utilizate în în practica medicală decît cu autorizaţia Ministerului Sănătăţii”. Aceste prevederi au fost încălcate.
Medicamentele menţionate au fost confiscate pentru a fi în continuare supuse procedurii de nimicire inofensivă, deoarece prezintă produse incerte din punct de vedere al calităţii şi prezintă un risc deosebit pentru viaţa şi sănătatea cetăţenilor.
În acest caz contravenientul riscă o amendă în mărime de la 50 la 100 unităţi convenţionale.
Amintim că recent, Centrul a depistat într-o farmacie din Chişinău soluţie metabolică „Maturinol” , preparat netestat şi neînregistrat de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova.
Pentru investigarea cazului, CCCEC a transmis mai multe sesizări la Ministerul de profil, a audiat reprezentanţi şi factori de decizie ai Agenţiei medicamentului şi Inspectoratului farmaceutic. Azi, ofiţerii de urmărire penală vor cere expertize suplimentare privind prejudiciul adus sănătăţii oamenilor la administrarea Maturinol-ului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE