O Curte Anticorupție ar putea apărea chiar la sfârșitul acestui an, spune președintele Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate. Deputatul a declarant la TVR Moldova că ideea creării Curții Anticorupție se regăsea și în platforma electorală PAS, însă nu erau siguri dacă noua instanță era necesară, notează Radio Moldova.
„La un moment dat, ne-am gândit că reușim fără să creăm o instanță specializată, dar acum, văzând cum se mișcă examinarea dosarelor în instanțe, ele sunt, într-adevăr, foarte încărcate, dar și părțile în proces sunt foarte abile în a tergiversa examinarea dosarelor și de a amâna ședințele la nesfârșit, am zis că, fără o instanță specializată, probabil, nu vom reuși să fie examinate aceste dosare în termeni cât de cât rapizi. Va fi o instanță specializată, compusă dintr-un anumit număr de judecători, în funcție de dosarele pe care vom decide să le oferim în competența acestei instanțe. Pe parcursul anului acesta, deci, până la finele acestui an. Dar pentru ea avem nevoie de noul CSM”, a spus Olesea Stamate.
O părere mai rezervată față de constituirea unei Curți Anticorupție o au experții de la Centru de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Ei consideră că Ministerul Justiției și Guvernul Republicii Moldova trebuie să renunțe la inițiativa privind crearea unei instanțe judecătorești anticorupție pentru că aceasta nu este justificată din punct de vedere al necesităților juridice, vine în contradicție cu procesul de optimizare a hărții judecătorești și, în esență, este contrară obiectivelor declarate de autoritățile moldovenești cu privire la lupta cu corupția. Potrivit experților, o soluție eficientă în lupta cu corupția ar fi consolidarea Procuraturii Anticorupție (PA), iar o alternativă creării instanțelor judecătorești ar fi specializarea judecătorilor din instanțele existente. Crearea unei instanțe și complete specializate anticorupție presupune o specializare îngustă a unui număr redus de judecători. Nu există standarde internaţionale privind specializarea îngustă a judecătorilor. Experții consideră că divizarea jurisdicţiei pe subramuri de drept sau categorii de dosare este mai puţin potrivită pentru statele cu o populaţie mică şi un nivel redus de activitate.