Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat marți, într-un mesaj video, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova

„Este o veste foarte bună faptul că astăzi Uniunea Europeană deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Ne aflăm în pragul unui moment semnificativ și transformator pentru aceste două țări și pentru Uniunea noastră și celebrăm valorile și principiile care ne unesc. UE a fost întotdeauna mai mult decât o uniune politică și economică. Ea este o mărturie a aspirației noastre colective pentru pace, securitate, democrație și prosperitate“, a afirmat șefa Comisiei Europene.

Ea a salutat faptul că popoarele din Ucraina și Moldova și-au demonstrat angajamentul și hotărârea de neclintit de a face parte din acest proiect. “Chiar și pe timp de război și tulburări, ei au început reforme ample”, a subliniat von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a apreciat că moldovenii și ucrainieni știu că acest proces va fi “riguros și solicitant”.

“Negocierile de aderare sunt menite să pregătească candidații pentru responsabilitățile de membru. Acesta este motivul pentru care nu există scurtături. Ne angajăm în aceste negocieri într-un spirit puternic de deschidere, implicare și angajament. Calea care ne așteaptă va fi plină de provocări. Dar este, de asemenea, plină de oportunități imense pentru Moldova și Ucraina – precum și pentru întreaga noastră Uniune. Împreună, putem făuri o Europă mai mare, mai dinamică și mai orientată spre viitor. Așadar, vă doresc un început foarte reușit al negocierilor de aderare“, a completat Ursula von der Leyen.

În primăvara acestui an, Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova. Drept urmare, Consiliul European a solicitat adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea la UE, iar luna aceasta Comisia Europeană a estimat că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.

La 23 iunie 2022, șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

La 28 februarie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană pe fondul invaziei militare a Rusiei asupra țării sale, stârnind un efect de domino politic și simbolic care a încurajat Georgia și Republica Moldova să facă același lucru. Astfel, la data 3 martie 2022, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele Maia Sandu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE