Unul dintre cei mai cunoscuți disidenți basarabeni împlinește astăzi 80 de ani. Este vorba despre scriitorul Paul Goma, supranumit și ”Soljenitin al Romaniei”, informează Politik.md.
Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, pe atunci județul Orhei, în familia lui Eufimie și Maria Goma, învățători de profesie. După ce în iunie 1940 URSS anexează Basarabia, tatăl îi este arestat de securiști după care timp de 4 ani familia nu mai știe nimic de el. Ulterior, după evadarea tatălui său din Siberia, familia Goma se stabilește în România, unde este exmatriculat în 1952, din motive politice. Ulterior, acesta nu este primit la facultate și se angajează ca muncitor, tehnician sau fotograf în Buhuși, Șercaia, Făgăraș și Brașov. Abia câțiva ani mai târziu Paul Goma își reia studiile la facultatea de Filologie a Universității București.
Toate aceste perioade în servesc scriitorului drept inspirație pentru romanele arhi-cunoscute, precum „Din calidor”, „Astra”, „Ostinato”. Cel din urmă cuprinde mărturii din închisorile românești. Aproape toate romanele lui Paul Goma se publică în străinătate, dar nu și în România. Următoarea apariție editorială în România a fost abia după revoluție, în 1990, cu romanul „Gherla”. Drept urmare, Paul goma este arestat, bătut la Securitate și eliberat abia după implicarea comunității internaționale. În 1977scriitorul se refugiază la Paris, Franța.
Potrivit ”Mica enciclopedie de mari valori ridicate dintre români”, între „defectele” lui Goma este și acela că nu poatte, nu vrea, să ocolească adevărul, că nu e oportunist. Are puterea exemplară de a spune adevărul, știind că va fi hulit și batjocorit.
Chiar și așa, numeroasele inițiative ale societății civile au făcut ca în 2013, la solicitarea Uniunii Scriitorilor, lui Paul Goma i-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova. Chiar și așa, scriitorul stabilit la Paris nici până astăzi nu a revenit acasă pentru că decizia de acordare a cetățeniei nu s-a referit la soția și fiul său.