Unul dintre cei mai aprigi critici ai reformei justiției, în special a evaluării externe vetting, fostul judecător Victoria Sanduța ar avea probleme grave de integritate și chiar legături cu anumite grupări certate cu legea  

Este vorba despre judecătoarea Victoria Sanduța, care este și fondatoare a Asociației ”Vocea Justiției”. Potrivit unei investigații jurnalistice, Sanduța are rude care au fost condamnate atât în Republica Moldova, cât și în România pentru diverse infracțiuni.

Victoria Sanduța a avut o carieră în mediul privat, iar timp de 4 ani fost avocat. În anul în care tatăl și fratele acesteia au fost condamnați în România și Republica Moldova pentru diverse infracțiuni,  aceasta decide să devină magistrat și începe cursurile la Institutul Național al Justiției.

În 2017 prin decretul președintelui Igor Dodon, lider al PSRM, ea devine judecător pentru o perioadă de 5 ani la Judecătoria Chișinău. La doar un an, de când Victoria Sanduța devine magistrat cu acte în regulă, tatăl acesteia, Ion Bivol, condamnat în anul 2014, depune o cerere de revizuire a sentinței primite. Asta deși, el și-a recunoscut anterior vina.

Tatăl Victoriei Sanduța, fost primar al comunei Băcioi din municipiul Chișinău, a fost investigat pentru mai multe infracțiuni, printre care depășirea atribuțiilor de serviciu, abuz și fals în acte publice. Totodată, Ion Bivol, exercitând funcția de primar, a eliberat terenuri pentru construcții pentru 30 de persoane fără autorizația Consiliului local.

Astfel, după cererea de revizuire, cauza în care acesta e vizat a ajuns la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. De atunci, au trecut 7 ani și până în prezent nu a existat nicio decizie în privința lui. Experții spun că o astfel de revizuire, în condiții normale, ar fi puțin probabilă.

Toată această situație, trezește multe semne de întrebare referitoare la reputația magistratei și asta deoarece conform legii cu privire la statutul judecătorului: magistratul trebuie să respecte cele mai înalte standarde de integritate și responsabilitate, pentru a asigura încrederea societății în instanțe. În condițiile în care doi membri ai familiei judecătoarei au fost condamnați penal și în continuare mențin relații strânse cu grupuri criminal organizate, reputația ireproșabilă a acesteia este pusă sub semnul întrebării.

Acestea nu ar fi singurele circumstanțe ce ar atenta la integritatea Victoriei Sanduța. Din investigația jurnalistică se relevă că Victoria Sanduța este soră cu Victor Bivol, înainte de căsătorie fiind și ea cu același nume de familie.

Victor Bivol este cunoscut în România pentru legăturile cu organizația criminală ”Patron”. Membrii acesteia au creat și au coordonat activitatea unei fabrici care se ocupa cu producerea clandestină a țigărilor, în județul Ilfov. În 2013, activitatea organizației criminale a ajuns în vizorul procurorilor DIICOT. Atunci, fratele magistratei Victoria Sanduța, Victor Bivol, a fost reținut fiind învinuit de comiterea mai multor infracțiuni. Procurorii i-au incriminat câteva capete de acuzare printre care: aderarea la un grup criminal organizat, punerea în circulație a produselor contrafăcute, dar și înșelăciune.

Un an mai târziu, dosarul a fost trimis în judecată. O investigație realizată de Rise Project România a scos la iveală că fratele magistratei acționa împreună cu Ion Gușan, care mai este cunoscut în lumea criminală din România și ca ”Nicu Patron”.

Ulterior, acesta a fost eliberat din arest și duce o viață de lux. El activează în cadrul unei companii care se ocupă cu domeniul IT. Totodată, mai figurează într-o companie care este specializată în jocurile online, cea din urmă fiind fondată de către tatăl acestora Ion Bivol. La sediul acestei companii din Băcioi pot fi observate mai multe mașini de lux printre care Lamborghini, Rolls-Royce și Bentley.

În același timp, investigația mai scoate la iveală că Ion Bivol, tatăl Victoriei Sanduța, este frate cu Simion Bivol care este socrul autorității criminale Alexandru Tataroi și ar fi unul dintre capii clanului Tataroi. Acesta este cunoscut ca fiind specializat în contrabanda cu produse de tutungerie.

Unul dintre membrii acestei organizații criminale este fratele lui Alexandru Tataroi, Vladimir Tataroi, care între timp și-a schimbat numele în Mardari. Anterior, presa a scris despre legăturile acestuia cu Constantin Țuțu, fost deputat al PDM și un apropiat a lui Vladimir Plahotniuc.

Totodată, Vladimir Tataroi, în prezent Mardari, a avut legături persoanele afliate lui Ion Gușan, supranumit ”Nicu Patron”, împreună cu care, Victor Bivol, fratele magistratei Victoria Sanduța, a fost cercetat penal în România.

Sursele din cadrul organelor de forță indică că organizația criminală creată și gestionată de către autoritățile criminale din clanul Tataroi, apropiate Victoriei Sanduța, sunt cunoscute pentru implicarea în acțiuni de contrabandă cu produse din tutungerie și crearea fabricilor clandestine de producere a țigaretelor pe teritoriul statelor Uniunii Europene, trafic internațional de droguri, contrabandă cu substanțe anabolizante, spălare de bani și altele.

Victoria Sanduța a fost numită în funcția de judecător în martie, 2017. Anterior, mai exact în perioada 2010-2014, ea a fost avocat. Victoria Sanduța a mai fost și administratorul unei firme, dar și lector la Universitatea de Studii Politice și Economice.

Opiniile exprimate în acest material nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE