UE va ajuta țara noastră să acopere o parte din nevoile de finanțare suplimentare în 2023 pentru a sprijini stabilitatea macro-economică și continuarea reformelor.
Cele 145 de milioane de euro anunțate anterior de autoritățile europene Republicii Moldova ar putea fi oferiți în următoarele săptămâni. Declarația a fost făcută de către președintele comisiei pentru comerț internațional din Cadrul Parlamentului European, Bernd Lange.
Relațiile comerciale de export dintre Republica Moldova și țările europene vor fi mult mai ușoare în viitor, de asemenea va fi simplificat procesul de certificare a produselor moldovenești a europarlamentarul. El a mai spus că reprezentanții Parlamentului European au dat undă verde Comisiei pentru ca săptămâna viitoare să fie oferite Moldovei cele 145 de milioane de euro
„Noi vom începe pregătirea pentru acordarea următoarei asistențe macrofinanciare în valoare de 145 de milioane de euro. Sper că săptămâna viitoare deja comitetul din care fac parte va finaliza acest proces”, a Bernd Lange.
Oferirea banilor din partea UE este legat și de actualul program al Moldovei cu Fondului Monetar Internațional.
Cele două alocări potrivit propunerii de creștere a asistenței macro-financiare vor fi strict condiționate de progresul satisfăcător în ce privește programul Fondului Monetar Internațional și de aplicarea noilor condiții de politică ce urmează să fie stabilite între Moldova și UE și adăugate Memorandumului de înțelegere existent.
Din cele 145 de milioane de euro suplimentare, 45 de milioane vor fi puse la dispoziție prin granturi, iar 100 de milioane vor fi împrumuturi în condiții financiare favorabile.
Dezvoltarea comerțului electronic, sporirea exportului de produse alimentare pe piața europeană, aderarea țării noastre la programul comunitar privind piața unică europeană, eliminarea tarifelor de roaming sunt doar câteva dintre prioritățile Guvernului în acest an, a menționat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
„Avem următoarele priorități: extinderea gamei produselor autohtone admise pe piața comunitară, în special de origine animală, sporirea exporturilor de produse cu un nivel mai înalt de procesare și cu o valoare adăugată pentru economia națională, aderarea Republicii Moldova la programul comunitar privind piața unică, continuarea diminuării presiunii administrative asupra mediului de afaceri și acordarea de suport pentru consolidarea competitivității acestora și potențialului de export”, a spus Alaiba.