Un proiect de lege promovat de PAS pe final sesiune parlamentară stârnește discuții aprinse în mediul juriștilor.

Autorii proiectului, deputații PAS, propun stabilirea unor noi taxe în justiție, inclusiv pentru amânarea motivată a ședințelor de judecată. Inițiativa legislativă a fost deja adoptată în prima lectură, pe final de sesiune parlamentară și a creat un val de critici printre avocați. Reprezentanții breslei cred că noile taxe restrâng accesul la justiție a cetățenilor, în special a celor care nu-și permit să achite taxe exorbitante pentru o a treia amânare a ședinței de judecată.

„Parlamentul a votat în prima lectură proiectul noii Legi privind taxa de stat, a cărui coautor sunt.Taxa de stat pentru acțiunile în judecată au fost ajustate, de exemplu cea pentru desfacerea căsătoriei în judecată, care la moment este de 40 lei. Se elimină plafonul maxim al taxei de stat pentru cererile cu caracter patrimonial. Pentru a încuraja soluționarea pe cale extrajudiciară a litigiilor a fost introdusă taxa de timbru (taxă fixă de 200 lei) care se va achita pentru depunerea cererilor în instanța de judecată.

Pentru a descuraja amânările abuzive a ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces se prevede o taxă nouă pentru cererile de amânare a ședințelor de judecată.

Între cele două lecturi, la începutul anului 2023 vor fi organizate consultări publice la acest proiect”, a scris unul dintre autori, deputatul PAS, Igor Chiriac.

Potrivit notei explicative din proiect, noile prevederi vor duce la creșterea estimativă a încasărilor la bugetul public național.

- pentru fiecare acțiune, cerere sau act de procedură efectuat în primă instanță – cu 23 de milioane lei;

- pentru cererile în căile de atac, pentru cererile de contestare a actelor și acțiunilor executorului judecătoresc – cu 11 milioane lei;

- pentru eliberarea de către instanța judecătorească a copiilor (duplicatelor) de pe documente – cu 1,2 milioane lei.

Totodată prin introducerea taxei de timbru în bugetele instanțelor de judecată cât și a Curților de apel și Curtea Supremă de Justiție  încasările vor crește cu aproximativ 17 milioane de lei.

După prezentarea acestor detalii, mai mulți juriști și avocați au criticat proiectul.

Liderul Platformei DA, Dinu Plângău a scris că  „noile taxe nu vor lovi în fugari, ci în cei și așa săraci care vor încerca să caute dreptate în instanță, iar fugarii vor plăti sute de mii cu bon și fără, doar să amâne procesele”.

„Lumea și așa-i săracă, taxele noi nu vor îmbunătăți nici situația economică, nici calitatea justiției. Cât ține de lege, unele norme sunt neconstituționale și limitează accesul la justiție, sper mult ca deputații să renunțe la aceste prevederi”, a scris Dinu Plângău.

Și avocatul Vioeleta Gașițoi a scris că „scopul proiectului legii taxei de stat nu poate fi justificat prin îmbogățirea bugetului statului. Scopul legii trebuie să fie compensarea cheltuielilor suportate de către stat în cazul examinării unui proces judiciar precum și prevenirea unor cereri abuzive din partea participanților la proces”.

 Fostul vicedirector al CNA, Cristina Ciubotaru a menționat că noile prevederi vor lovi în cetățenii de rând.

„Imi place cum se speculează că taxa de stat pentru cererile de amânare a ședințelor de judecată ar lupta eficient cu tergiversarea proceselor în instanțe, de genul dosarului penal Șor. În condițiile în care legea e aplicabilă doar cauzelor civile, administrative si contravenționale.

Deci, arată cu degetul la Șor si îi “pedepsește” pe restul”, a scris Cristina Ciubotaru, iar avocatul Augustina Prisacari a scris că la proiectul (capodoperă), propus de PAS, „Curtea Constituțională  va avea extrem de mult de lucru”.

Și avocatul Constantin Tănase a criticat proiectul, iar autorii lui, a spus el, au o închipure foarte vagă despre justiție.

„ Propunerile pe justiție sunt din ce în ce mai ciudate, și am impresia că vin din partea unor oameni care au o închipure foarte vagă despre justiție.

Se propune o taxă de amînare a ședințelor. Astfel, pentru o cerere motivată de amânare a unei ședințe de judecată, într-un dosar civil sau administrativ, solicitantul va plăti prima dată 100 de lei, a doua oară – 400 de lei, iar a treia – 800 de lei. Următoarele cereri vor costa 3.200 de lei.

(…) Cam toate propunerile sună la fel de diletant și fatenezist. (…)Am înțeles ca 52 deputați au votat așa propuneri. Sunt chiar curios oare cum a votat acest proiect junele deputat cu mutricică de harvardist ce bătea bilele în telefonul mobil?”, a scris avocatul Constantin Tănase.

 Mai multe barouri de avocați solicită retragerea proiectului de lege cu privire la taxa de stat, care, în opinia lor va lovi dur în dreptul de acces la justiție a persoanei.

„Acest proiect atinge grav drepturile persoanelor care au avut nenorocul să afle ce înseamnă justiția moldovenească!!! Respectați prevederile Legii privind transparența în procesul decizional!!! Solicităm aplicarea unui moratoriu asupra adoptării proiectului privind Legea taxei de stat, fapt menționat și de Uniunea Avocaților din Moldova”, menționează avocatul Nicoleta Hriplivîi Caminschi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE