Comisia Pre-Vetting anunță că încheie evaluarea grupului de candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), cu emiterea deciziilor privind procurorii Vasile Plevan și Gheorghe Graur. Potrivit Comisiei, cei doi nu întrunesc criteriile de integritate financiară și etică, și prin urmare, nu promovează evaluarea.

Gheorghe Graur, procuror în cadrul Procuraturii Chișinău, și Vasile Plevan, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, urmează să notifice Comisia dacă acceptă sau se opun publicării deciziilor motivate, în 48 de ore. Potrivit prevederilor legii orice decizie poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în 5 zile din data recepționării.

Optsprezece candidați s-au înscris în concursul pentru ocuparea funcțiilor de membru în principalul organ de autoadministrare al procurorilor – CSP. Aceștia au fost supuși evaluării extraordinare, iar în urma verificărilor, Comisia Pre-Vetting a emis opt decizii de promovare și zece decizii de nepromovare a evaluării integrității.

La începutul lunii iunie, Veronica Dragalin, a vorbit în fața angajaților PA despre o scrisoare primită de la directorul Agenției Proprietății Publice, Alexandru Musteață, în care acesta ar fi elucidat scheme de corupție cu implicarea judecătorilor și a procurorilor. În schemă ar fi figurat inclusiv numele procurorului Vasile Plevan, despre care Dragalin spune că este integru. „L-am chemat la mine în oficiu. După ce am vorbit jumătate de oră, și-a cerut scuze. I-am spus să-și găsească un avocat. Vreau voi cu toții să atrageți atenția la ce se va întâmpla cu acest om mai departe, pentru ceea ce a făcut, unde o să ajungă Alexandru Musteață de la APP. Pe Telegram deja au apărut informații că el urmează să fie dat afară”, spunea șefa PA la ședință, înregistrarea căreia a fost scursă în mediul online.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE