Partidul Național Moldovenesc a înaintat un demers oficial către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, solicitând retragerea cetățeniei Republicii Moldova pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Formațiunea politică consideră că retragerea cetățeniei celor doi fugari nu ar afecta nicidecum parcursul anchetei și în general actul de justiție în care cei doi sunt vizați pe teritoriul Republicii Moldova, aceștia fiind în continuare pasibili de pedeapsa cu închisoarea, în conformitate cu legislația în vigoare.

 „Avem datoria de a proteja integritatea R. Moldova și a cetățenilor noștri. Această solicitare reprezintă o demonstrație a determinării noastre în combaterea implicării crimei organizate în viața politică a R. Moldova. Vedem că Rusia încearcă să ne submineze, ca stat, ca oameni liberi, folosind aceste două personaje obscure, de aceea trebuie să acționăm ferm în privința acestora”, și-a argumentat formațiunea solicitarea.

Motivația acestei solicitări rezidă și în activitățile infracționale repetate ale celor doi, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, care au prejudiciat esențial statul și au servit drept temei pentru emigrația a sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Având în vedere precedentul stabilit prin decretul prezidențial din 27.11.2023, privind retragerea cetățeniei pentru Alexandr Kalinin, și faptul că V. Plahotniuc și I. Șor dețin și cetățenia altor state, retragerea cetățeniei Republicii Moldova poate fi efectuată conform art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea 1024/2000 a cetățeniei Republicii Moldova.

De partea cealaltă, instituția prezidențială a reacționat prin șeful Aparatului Președintelui R. Moldova, Adrian Băluțel. El spune că Președinția va examina această propunere, doar că în cazul retragerii cetățeniei pentru cei doi aceștia nu vor mai putea fi trași la răspundere penală

„Conform Legii cetățeniei, articolul 23, cetățenia R. Moldova poate fi retrasă printr-un decret al președintelui R. Moldova persoanei care: c). a săvârșit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esențiale statului, dovedite de instanța de judecată. Totodată, persoane menționate, în calitate de cetățeni moldoveni, trebuie să răspundă în fața legii pentru crimele comise împotriva statului și furtul din banii oamenilor. Trebuie să răspundă în pușcăriile moldovenești, conform legislației Republicii Moldova. Vom examina solicitarea transmisă de retragere a cetățeniei lui Șor și Plahotniuc și vom reveni cu o informare publică la subiect”, a declarat Băluțel.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE