Un nou scandal în justiția moldovenească după ce în spațiul public a apărut o scrisoare a Veronicăi Dragalin, adresată judecătoarei Mariana Ursachi, în care fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA) susține că ar fi fost supusă presiunilor de către guvernare. Mai exact, Dragalin a relatat despre mesajele primite de la membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Ion Guzun, dar și despre discuțiile pe care le-a avut cu șefa statului. De asemenea, Dragalin susține că și premierul Dorin Recean ar fi abordat-o, pentru a-i cere lista procurorilor pe care îi consideră integri.

Din cele scrise de Dragalin, Guzun i-ar fi scris prin intermediul aplicației Signal, în ziua când Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat deciziile privind candidații care nu au promovat evaluarea pentru CSM și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit Veronicăi Dragalin, în unul dintre mesaje funcționarul afirmă că s-ar intenționa ridicarea imunității anumitor judecători, după numirea membrilor CSM din partea Parlamentului și obținerea majorității.

Dragalin mai susține că nu doar premierul, dar și președinta i-ar fi cerut să transmită lista acuzatorilor pe care îi consideră integri. De asemenea, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție mai notează că, în opinia sa, asemenea documente puteau fi solicitate și în cazul candidaților pentru CSM.

Cu referire la discuțiile pe care le-a avut cu președinta, în scrisoare se menționează că Maia Sandu i-ar fi spus Veronicăi Dragalin că are soluții, referindu-se la posibila sa înlăturare de la conducerea PA, dar și ar fi acuzat-o că nu a „prevenit rezultatele negative ale alegerilor prezidențiale”. Conform fostei funcționare, după aceste discuții, au fost inițiate procedurile de lichidare a procuraturilor specializate.

Administrația prezidențială respinge acuzațiile invocate în scrisoarea Veronicăi Dragalin. Responsabilii califică aceste declarații drept falsuri.

„Președintele Republicii Moldova este garantul suveranității și securității statului. Alegerile din toamna trecută au demonstrat cum corupția politică, lăsată nepedepsită, s-a transformat în corupție electorală – o amenințare directă la adresa suveranității și securității naționale.

Este regretabil faptul că fosta procuroare-șefă face acuzații false cu privire la discuțiile pe care le-a avut cu Președinta țării. Șefa statului a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea ca Procuratura Anticorupție, precum și întregul sistem de justiție, să se curețe de corupție și să devină un sistem puternic, independent, în care oamenii să aibă încredere. Procedura de vetting/pre-vetting este un instrument prin care o comisie de evaluatori externi analizează dosarele și propune eliminarea din sistem a persoanelor corupte. Ne pare rău că doamna procuror nu este de acord cu această curățare, desfășurată în paralel cu promovarea procurorilor și judecătorilor onești și cu construirea unui sistem de justiție integru”, se arată în comentariul publicat de către reprezentanții instituției prezidențiale.

Cu o reacție a venit și membru CSM, Ion Guzun

”Este regretabil când declarațiile personale, motivate de nemulțumiri legate de pierderea unei funcții de demnitate publică, sunt prezentate în public drept verdicte asupra unei întregi reforme, iar o comunicare scoasă din context este prezentată ca un rechizitoriu. La moment, pot să constat că aceasta face parte dintr-o strategie de apărare a judecătorilor, care sunt subiecți al unei proceduri disciplinare pendinte la Consiliul Superior al Magistraturii. În calitate de membru al Consiliul Superior al Magistraturii, am respectat și voi continua să respect în continuare independența autorității judecătorești”, a scris Guzun.

Serviciul de presă al Guvernului și cel al Ministerului Justiției nu au comentat documentul publicat de avocata Cristina Ciubotaru.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE