Ministerul Educației și Cercetării a anunțat reforma universităților din Moldova. Inițiativa a stârnit un val de reacții critice în societate, inclusiv în mediul academic. Deputatul PAS Radu Marian a decis însă să vină cu o serie de explicații în care menționează avantajele reformei. Potrivit parlamentarului, se va consolida sistemul  universitar și de cercetare prin concentrarea resurselor, atât umane, cât și financiare și la fel ca în universitățile serioase din întreaga lumea, instituțiile de cercetare vor trece în subordinea universităților mari.

- Se vor aloca la prima etapă peste 700 milioane lei pentru a moderniza sistemul de învățământ superior.

- Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și 13 institute de cercetare, inclusiv Grădina Botanică.

- Universitatea Tehnică a Moldovei se reorganizează prin absorbția Universității Agrare,  Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”, Institutului de Energetică și Institutul de Microbiologie și Biotehnologie.

- Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău se reorganizează prin absorbția următoarelor instituții publice: Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia, Institutul de Științe ale Educației, Institutul de Formare Continuă.

-Academia de Studii Economice din Moldova se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice.

- Academia de Arte trece în subordinea Ministerului Culturii,

- Universitatea de Medicină rămâne în subordinea Ministerului Sănătății.

Beneficii pentru studenți:

1. Vor obține o diplomă de la o instituție de învățământ superior performantă, mai puternică, cunoscută pe plan național și internațional.

2. Vor avea mai multe oportunități de alegere a cursurilor și programelor de studii, pentru dezvoltarea lor profesională.

3. Vor beneficia de mai multe facilități: laboratoare bine dotate cu echipamente moderne, cămine renovate, săli și terenuri de sport modernizate.

4. Absolvenții de liceu vor avea mai multe șanse în alegerea profesiei și a instituției de învățământ superior.

Beneficii pentru profesori:

1. Vor fi mai mult mai bine remunerați

2.Vor avea acces mai liber la infrastructura de cercetare și la rezultatele cercetării.

3.Vor beneficia de mai multe resurse pentru ameliorarea și modernizarea programelor de studii oferite.

4.Vor putea îmbina armonios activitatea didactică cu cea de cercetare.

Beneficii pentru cercetători:

1. Vor avea un loc stabil de muncă, care nu va depinde doar de proiectele câștigate sau realizate.

2. Vor avea șanse sporite de a accesa fonduri mai mari pentru cercetare, ei fiind parte a unei universități solide.

Universitățile vor fi mai puternice, mai bine finanțate și mai dotate.

Atenție, universitățile private nu sunt vizate în proces, iar Procesul de reorganizare urmează a fi finalizat până la începutul noului an academic, precizează Radu Marian.

De altă parte, opoziția parlamentară acuză guvernarea de lichidarea instituțiilor de învățământ superior din țară. Deputatul PSRM Vlad Bătrîncea spune că prin această reformă, autoritățile nu vor economisi prea mulți bani, dar vor distruge intelectualitatea.

”Guvernarea deșteaptă creează noi instituții de învățământ, investește în viitor – știință, educație, formare profesională, calitatea oamenilor. Guvernarea iresponsabilă – lichidează instituțiile existente. Lichidează instituții cu istorie, create prin muncă și dedicație de generații întregi. Stranie logică: resurse suplimentare pentru ministere noi, Cancelaria de Stat, Curtea constituțională etc. – sunt. Iar pentru instituțiile de știință și educație – bani nu sunt. Deși nici o economie asemenea “optimizări” nu vor produce. Doar posibilitate de a demite persoanele incomode și a promova oameni loiali și în sistemul de educație”, reacționează Bătrîncea.

Cât nu este târziu, Ministerul Educației, Guvernul, trebuie opriți”, consideră Vlad Batrîncea, secretar executiv al PSRM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE