Deputatul PAS, Radu Marian spune că pentru prima dată, pensia minimă (pentru cei cu stagiu deplin de cotizare) - de 2777 lei, este mai mare decât minimul de existență - 2389 lei. Totodată, parlamentarul recunoaște că pensia minimă nu este suficientă.

„În pofida crizelor fără precedent, guvernul a reușit să protejeze puterea de cumpărare a pensionarilor și să mărească pensiile într-un ritm foarte accelerat. Nu este suficient nici 2800 lei pe lună, dar eforturi majore s-au făcut. În același timp, crizele externe din ultimii ani care s-au abătut asupra noastră au afectat cei mai mult clasa mijlocie și oamenii de vârstă medie și trebuie în continuare să ne concentrăm asupra acestei categorii de populație", a scris deputatul PAS.

Pe de altă parte opoziția parlamentară spune că cifrele enunțate de deputatul PAS nu sunt plauzibile. Deputatul, Alla Darovannaia ne-a declarat că indicile minimului de existență în RM nu a fost ajustat la tendințele inflaționiste care a afectat drastic puterea de cumpărare a cetățenilor. Totodată Darovannaia spune că Biroul Național de Statistică operează cu indicile de pragul sărăciei absolute care a constituit 2942 de lei în anul 2022, ceea ce demonstrează că nivelul sărăciei în Moldova este mare.

Guvernul a decis indexarea pensiilor cu 6 la sută, începând cu 1 aprilie. Potrivit autorităților, pensia pentru limita de vârstă va crește în medie cu 249 de lei pe lună. Indexarea pensiilor se va realiza pentru aproape 680 de mii de beneficiari. Dintre aceștia, 528 de mii 666 de beneficiari au pensii pentru limită de vârstă și 98 de mii 823 - pensii de dizabilitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE