Deputatul Vasile Bolea a sesizat Curtea Constituțională privind numirea Vioricăi Puică în funcția de magistrat constituțional. Autorul sesizării vrea ca Înalta Curte să spună dacă un Consiliu Superior al Magistraturii incomplet este în drept să inițieze concursul de selectare și să numească un judecător la Curtea Constituțională.

Vasile Bolea mai întreabă CC dacă numirea unui membru al Înaltei Curți de către un CSM incomplet ar putea afecta echilibrul constituțional dintre puteri, principiul separației puterilor în stat și principiul independenței CC.

Deputatul mai vrea să afle dacă afectează principiul echilibrului constituțional dintre puteri numirea unui judecător al CC de către o autoritate judecătorească influențată politic de către Parlament dar și dacă numirea respectivă induce riscuri de control a Curții Constituționale de către puterea politică.

Vasile Bolea solicită Curții Constituționale examinarea sesizării sale în regim de urgență.

Președinta interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ), Viorica Puica, a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională (CC) din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe un termen de șase ani. Decizia a fost luată vineri, 24 noiembrie, cu votul a șase membri ai CSM.

Curtea Constituţională are șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de CSM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE