Ucraina redeschide un punct de trecere a frontierei cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean, anunță presa din țara vecină.

Despre acest lucru a anunțat RBC-Ucraina cu referire la hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 10 octombrie 2023  Documentul prevede modificări la anexa decretului Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 26 februarie 2022 nr. 188 "cu privire la închiderea temporară a unor puncte de trecere la frontiera de stat și puncte de control", care prevede excluderea unor poziții precum: punctul de control internațional Cuciurgan, feroviar, de pasageri, marfă în regiunea Odessa.

Punctul feroviar de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Pervomaisc-Cuciurgan” este situat pe tronsonul transnistrean al frontierei Ucrainei cu Moldova și a fost închis, împreună cu multe alte puncte, după izbucnirea războiului în Ucraina la sfîrșitul lunii februarie 2022.

E vorba de punctul de trecere Cuciurgan, însă doar pentru transport de pasageri și mărfuri pe cale ferată. Încă nu a fost anunțată data deschiderii, însă anterior au apărut informații despre reparația căii ferate la acest punct de trecere, precum și despre faptul că pe aici va fi transportată producția agricolă din Ucraina, în special, cerealele.

Deocamdată Chișinăul oficial nu a reacționat la această intenție a Ucrainei de a deschide punctul internațional de control Cuciurgan (de cale ferată) în regiunea Odesa, închis de la începutul războiului. Anunțul venit de la Kiev e în contrasens cu ideea pe care Chișinăul o acceptase și anume că tranzitarea cerealelor ucrainene să se facă pe tronsonul sudic de cale ferată.

Știrea se actualizează

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE