Președintele Maia Sandu a semnat vineri, 21 iunie, Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a R.Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, la ședința de astăzi a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, șeful statului a discutat despre poziția generală de negocieri a R. Moldova, ce urmează a fi aprobată de Guvern, și a desemnat-o pe Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef din partea republicii noastrei.

„Azi am semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE. R. Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova - UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare. În spatele acestor eforturi de modernizare a R. Moldova stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară - să pregătim R. Moldova pentru aderare până în 2030”, a menționat Maia Sandu.

Potrivit șefului statului, R. Moldova - membră a Uniunii Europene - este singura cale de dezvoltare prin care va fi asigurată pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri.

„La referendumul din toamnă, poporul R. Moldova va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare. Îi mulțumesc Guvernului pentru munca depusă și îi urez succes delegației noastre care va reprezenta R. Moldova la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că R. Moldova a depus, pe 3 martie 2022, cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar pe 23 iunie 2022 a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu R. Moldova. Actualmente, R. Moldova se află în plin proces de evaluare a gradului de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, o primă etapă pentru aderarea statului nostru la UE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE