Premierul ungar Viktor Orban a spus că nu se opune aderării Ucrainei la UE, dar insistă asupra „respectării procedurilor”. El a spus acest lucru într-o conversație cu mass-media înainte de începerea primei zile a summit-ului liderilor Uniunii Europene.

Întrebat dacă se opune aderării Ucrainei la UE, Orban a răspuns că „insistă asupra procedurii”. "(Există) precondiții. Când candidații le îndeplinesc, să începem negocierile privind calitatea de membru. Dar nu au fost îndeplinite nici măcar după evaluarea comisiei. Deci nu suntem în măsură să începem negocierile", a spus Orbán.

„Extinderea nu este o problemă teoretică. Este un proces bazat pe drept care are șapte condiții. Chiar și conform Comisiei Europene, trei din șapte condiții nu au fost îndeplinite (de către Kiev), așa că acum nu există niciun motiv să negociem aderarea Ucrainei. ”, a repetat el.

Comentând problema alocării a 50 de miliarde de euro Ucrainei, pe care Budapesta a amenințat că o va bloca, Orban a spus că „bani pentru Ucraina pe termen scurt au fost deja bugetați”.

„Dacă doriți să oferiți asistență mare și pe termen lung, atunci trebuie să găsim fonduri în afara bugetului și sprijinim asta”, a spus el.

Vorbind în maghiară cu corespondenții presei naționale, Orbán a insistat că Ucraina trebuia să îndeplinească șapte condiții, dar că nu a fost îndeplinită nici una. Condițiile erau: reforma alegerii judecătorilor din curtea constituțională; verificarea Înaltului Consiliu al Magistraturii; întețirea acțiunilor împotriva spălării banilor; garantarea libertății presei; acțiuni împotriva corupției și a oligarhilor; și respectarea drepturilor minorităților naționale.

Anterior, președintele Vladimir Zelensky a spus că în timpul unei conversații cu prim-ministrul Ungariei, acesta i-a cerut să menționeze cel puțin un motiv pentru care Ucraina nu ar trebui să fie în UE.

Miercuri, președintele Zelensky a avertizat și că, dacă Ungaria blochează decizia UE, aceasta va însemna că Putin a impus un drept de veto, notează Evropeiscaia Pravda.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE